Comunicat de presă - Fundația Europeană Titulescu

202 afişări

Comunicat de presă Fundația Europeană Titulescu

d9c99a22-a16b-4288-9651-0b9d5f5fc76e

Fundația Europeană Titulescu a organizat marți, 04 martie, împreună cu Ambasada Republicii Armenia în România și Uniunea Armenilor din România, un eveniment deosebit, dedicat regiunii Caucazului de Sud și Armeniei, în contextul ultimelor evoluții din regiune— 'Caucazul de Sud și Armenia: trecut, prezent și viitor'.

Invitatul special al conferinței a fost domnul Vazgen Manukian, președinte al Public Council of Armenia și fost prim-ministru al Armeniei în perioada 1990-1991, dar și ministru al Apărării în timpul războiului din Nagorno-Karabah. Un om politic desăvârșit, bun cunoscător al evoluțiilor regionale, fie acestea eurasiatice sau europene.

Evenimentul a fost moderat de către dl Sergiu Celac, fost ministru de Externe al României și membru al corpului diplomatic român. La conferință au fost prezenți de asemenea reprezentanți diplomatici ai Ambasadelor Republicii Armenia, ai Federației Ruse, ai Republicii Moldova, dar și ai Ministerului Afacerilor Externe. Mai mult, tinerii cercetători și membrii corpului diplomatic au participat la eveniment, asemenea altor conferințe.

Domnul Vazgen Manukian a explicat decizia Armeniei de anul trecut de a alege Uniunea Vamală cu Rusia, motivând importanța legăturilor de ordin economic, politic și de securitate. Cu toate acestea, a subliniat faptul că în timp ce colaborarea cu Rusia continuă, societatea armeană se dezvoltă conform modelului european :'Din punct de vedere strategic mizăm pe colaborarea noastră cu Rusia, pe de altă parte, dezvoltarea societății este făcută pe model european. Nu avem nicio contradicție pentru că atât Europa înțelege direcția noastră cât și Rusia acceptă direcția aleasă de noi. Considerăm că putem merge în continuare pe aceste două direcții. Acum un an au început contradicțiile între cele două direcții, Armenia a anunțat că va semna atât Acordul pentru a intra în Uniunea Vamală cât și Acordul de Asociere cu UE. Armenia a ales calea asigurării securității, cu atât cu cât era vorba și de legături economice. Așa cum a anunțat președintele țării, vom continua să facem demersuri pentru semnarea Acordului cu UE.'

Armenia dorește în continuare semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană , a spus fostul prim-ministru Vazgen Manukian, deoarece pentru ea viitorul este reprezentat de Europa: 'Nu noi am fost cei care nu am mai vrut să semnăm Acordul de Asociere, UE nu ne-a permis acest lucru. Președintele a spus că vrea acest lucru. Am discutat cu lideri din SUA și din alte state europene, care au înțeles această alegere. Nu doar problemele de securitate ne-au făcut să alegem Uniunea Vamală, milioane de armeni locuiesc în Rusia și ocupă poziții importante în mediul de afaceri. Sunt multe produse din Armenia care sunt necunoscute în Europa dar care au un succes mare în Rusia, cum ar fi coniacul armenesc sau apa minerală armenească. Înrăutățirea relației noastre cu Rusia ar fi evident pentru noi o catastrofă economică. Dorim să facem parte și din sistemul economic mai complicat al Europei. De asta, pentru noi e important să menținem relația cu Rusia și să mergem către UE deoarece pentru noi Rusia înseamnă prezent și UE înseamnă viitor.'

Problema dificilă și spinoasă a alegerii între cele două direcții a fost subliniată și de domnul Sergiu Celac, cunoscător al realităților de pe teren. Domnia sa a declarat că în timpul vizitei efectuate în 2013 la Erevan, a putut observa tensiunea generată de presiunea de a alege între Uniunea Europeană și Rusia.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează