Comunicat de presă - Proiectul ''Războaie în Bastionul Țesătorilor - rezidențe artistice''

•  Comunicate
413 afişări

Apel național pentru înscriere la rezidențe artistice: proiecte contemporane pentru patrimoniu imaterial

bfe06a99-46fa-405c-9f5b-d1a18df3de91

Martie 2017

Proiectul 'Războaie în Bastionul Țesătorilor — rezidențe artistice' reprezintă un demers recuperator care oferă șansa unor întâlniri provocatoare între 4 păstrători locali autentici ai tehnicii tradiționale de țesut la război și 4 artiști contemporani provenind din diverse arii artistice, care să conducă la crearea unor colecții de autor (lucrări de artă si design contemporan) bazate pe valorificarea tehnicilor și modelelor tradiționale.

În perioada 15 martie — 7 aprilie 2017 se primesc aplicații de înscriere din partea artiștilor debutanți și profesioniști din orice domeniu artistic, care trăiesc și lucrează în România.

Proiectul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Întregul proiect, derulat până în octombrie 2017, constă în organizarea a două rezidențe pentru 4 artiști contemporani, acompaniați de 4 artizani și de un tehnician, și în pregătirea unei expoziții itinerante în Bastionul Țesătorilor Brașov și Muzeul Național al Țăranului Român din București.

Rezidențele și expozițiile vor fi documentate fotografic și video iar la finalul proiectului se va lansa un catalog-album. Concluziile proiectului vor fi prezentate și în cadrul unui workshop dedicat, la Universitatea de Artă București.

Prima rezidență (4-10 mai 2017) constă în organizarea unei sesiuni de documentare in zona Bran-Moieciu, cu participarea artiștilor selectați, și va oferi posibilitatea acestora să interacționeze cu comunitatea si să aprofundeze specificul local. În cadrul celei de-a doua rezidențe de la Bastionul Țesătorilor din Brașov (31 iulie — 9 august 2017), artiștii vor fi susținuți de artizani pentru a-și pune în practică viziunea proprie asupra tematicii, creând 4 colecții de autor.

Aplicația trebuie trimisă în format electronic (word, pdf, jpg, arhivă etc.) pe adresa asociatiaforums@gmail.com până pe 7 aprilie 2017 (inclusiv) și constă în:

1. Biografie profesională a artistului/artistei

Este un text care conține detalii despre activitatea profesională a aplicantului (studii, expoziții, link-uri către / imagini pentru lucrările proprii etc.).

2. Idee /schiță a lucrării (text, simulare 3D, design grafic (computer), desen / pictură)

Este un document care reprezintă propunerea / schița de lucrare pe care se gândește artistul să o pună în practică. Ideea / schița va fi dezvoltată după prima rezidență, cea de documentare, și se va lucra propriu-zis pe baza acesteia în cadrul celei de-a doua rezidențe.

Lucrările finale vor rămâne în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Criterii de selecție sunt abordarea originală în ceea ce privește propunerea / schița; posibilitatea de transpunere a lucrării în tehnica tapiseriei și disponibilitatea artistului de a conlucra cu artizanul și tehnicianul.

Până pe 20 aprilie curatorul proiectului și organizatorii vor selecta 4 artiști, având o listă de rezervă, în cazul în care unul dintre artiștii finaliști nu va putea onora participarea la ambele rezidențe. Decizia de selecție a organizatorilor este finală.

Pe baza propunerii / schiței și în cadrul celor două rezidențe, artistul va lucra alături de o țesătoare specializată. Lucrarea care va rezulta poate fi diferită de propunerea / schița inițială, în funcție de posibilitățile tehnice de a o pune în practică în tehnica războiului de țesut.

Nu există taxă de participare. Participarea la rezidențe și cazarea sunt gratuite, datorită finanțatorilor proiectului. Lâna pentru producția lucrării este asigurată. Orice alte elemente de producție și costul acestora cad în sarcina artiștilor. Onorariul fiecărui artist este de 2300 RON brut.

* * *

Apelul face parte din proiectul 'Războaie în Bastionul Țesătorilor — rezidențe artistice', finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Parteneri: UNARTE, Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, Universitatea Transilvania din Brașov

Mai multe informații:

Ioana Schiopu, manager proiect, asociatiaforums@gmail.com