Comunicat de presă - PACT

 •  Comunicate
1005 afişări

Coaliția imposturii dinamitează educația. PACT solicită PSD-ALDE explicații publice în legătură cu eliminarea CNATDCU din procesul de evaluare a școlilor doctorale

8a7e36f3-b120-49d7-b610-351f6e1398a5

Prin metode care amintesc de adoptarea celebrei orodnanțe 13, 'noaptea ca hoții', Camera Deputaților a adoptat pe 4 aprilie 2017 eliminarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) din procesul de evaluare a școlilor doctorale.

Această prevedere fundamentală pentru standardele și etica din învățământul superior, deja greu încercate de multe scandaluri de plagiat, a fost inclusă într-un Raport comun, de 65 de pagini, al Comisiei de învățământ și al Comisiei de muncă din Cameră. Raportul conține o serie de amendamente la un proiect de lege privind aprobarea unei Ordonanțe pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educa?iei, cercetării, formării profesionale și sănătății.

Potrivit informații apărute în presă, modificările cuprinse în Raport în au fost afișate pe site-ul Camerei Deputaților abia în noaptea de dinaintea votului, de 3 spre 4 aprilie.

Astfel, în procedura de evaluare ar rămâne doar Agenția Româna de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, o structură puternic politizată. Reamintim că în 2016 raportul Integrității Universitare din România realizat de Coaliția pentru Universități Curate preciza că instituția 'nu a sancționat nicio universitate publică cu probleme'.

PACT consideră că eliminarea celor două instituții din procedura de evaluare a școlilor doctorale reprezintă un atac la adresa calității învățământului superior din România. Relaxarea procedurilor de evaluare este o victorie a imposturii în fața competenței, în urma căreia singurii care au de câștigat sunt falșii doctori aflați deseori sub patronaj politic, care au dus în derizoriu valoarea acestor titluri academic. PACT solicită public partidelor din actuala majoritate parlamentară, PSD și ALDE să aducă explicații publice privind motivul modificării procedurilor de evaluare a școlilor doctorale, precum și modul în care s-au produs.

*** PACT reunește 'tinerii' — nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității. Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

Alin Iliescu

Biroul de presă PACT

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe