Comunicat de presă - Senat

 •  Comunicate
86 afişări

Întrevederea d-lui senator Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu dl Musa Maaytah, ministrul pentru afaceri politice și parlamentare al Regatului Hașemit al Iordaniei

79638250-c0c4-4d6d-b415-a17c3ec76606

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României dl senator Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere, miercuri 30 august 2017, cu dl Musa Habes Maaytah, ministrul pentru afaceri politice și parlamentare al Regatului Hașemit al Iordaniei.

Demnitarul român a subliniat prietenia solidă existentă între cele două țări și îndelungata istorie a relației bilaterale de cooperare dintre România și Iordania, anul acesta sărbătorindu-se 52 de ani de relații diplomatice (2 aprilie 2017). Partea română și-a exprimat interesul pentru consolidarea, în continuare, a dialogului politico-diplomatic dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei, dar și pentru intensificarea schimburilor comerciale și a exploatării potențialului educațional al relației dintre cele două state. De asemenea, domnia sa a evocat posibilitatea de a oferi sprijin și asistență de specialitate Iordaniei în procesul de modernizare, prin împărtășirea experienței românești în consolidarea capacităților instituționale, politicile incluzive și de egalitate, managementul și organizarea alegerilor electorale etc.

Oaspetele străin a accentuat, la rândul său, relațiile tradiționale dintre cele două țări și a recomandat noi paliere pe care discuțiile politice, diplomatice și economice pot fi intensificate. Dl. Musa Maaytah a făcut o amplă prezentare, indicând rolul Iordaniei ca factor de stabilitate într-o zonă care se confruntă cu o problematică complexă din punct de vedere al securității și arătând provocările pe care trebuie să le depășească Iordania, mai ales în gestionarea fluxului mare de refugiați sirieni proveniți în urma conflictelor armate care se desfășoară în Siria și Irak. În acest context, a reiterat sprijinul pe care Regatul Hașemit al Iordaniei se așteaptă să îl primească din partea statelor donatoare, țara sa adăpostind peste 1 milion de refugiați, dar și importanța pe care Iordania o va avea în viitor ca posibil punct nodal în reconstrucția post-conflict a statelor din regiune.

Discuțiile au vizat și modalitățile prin care ar putea fi îmbunătățită și diversificată cooperarea și în alte domenii de interes comun precum: agricultură, turism, energie, IT, evocându-se și politica de acordare a vizelor pentru cetățenii români și iordanieni. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost abordate și teme de pe agenda internațională cum ar fi criza Orientul Mijlociu și lupta împotriva terorismului.

La întrevedere au mai participat dl Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, dl senator Verestóy Attila, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Hașemit al Iordaniei, dl senator Mihnea Costoiu și dl Radu-Mihai Mihail, membri ai Comisiei pentru politică externă a Senatului și dl deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe