Comunicat de presă - PMB

 •  Comunicate
57 afişări

Primarul General, Gabriela Firea: În anul Centenarului vom inaugura un parc de 1,2 ha, vom dezveli noi monumente de for public, iar instituțiile de cultură vor organiza o serie de evenimente culturale destinate tuturor categoriilor de vârstă. Lista este în continuare deschisă

df3e3b1b-d252-41c9-8b68-1e38d8c33919

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astăzi, alături de Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu și de academicianul Răzvan Teodorescu la evenimentul de prezentare a proiectelor culturale ce vor reprezenta România în anul 2018, când se sărbătorește Centenarul Marii Uniri de la 1918 și al Războiului pentru Întregirea Neamului.

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat:  'Ne dorim foarte mult că România să poarte straie de sărbătoare în anul centenar, iar Capitala nu poate face excepție. De aceea, împreună cu membrii comisiei centenarului, condusă de domnul academician Răzvan Theodorescu, cu domnul ministru al Culturii Lucian Romașcanu, cât și cu ceilalți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Capitala ne-am implicat astfel încât acest eveniment esențial din istoria romanilor să fie celebrat la nivel european.

Este sărbătoarea noastră, a tuturor romanilor și  ne dorim ca la evenimentele din Capitala care se vor derula pe toată perioada anului centenar să participe atât bucureștenii de toate vârstele, cât și turiștii romani și străini'.

Un nou parc în București în anul centenarului

Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că printre proiectele elaborate de Municipalitate cu ocazia Centenarului, se numără și inagurarea unui parc, dezvelirea unor monumente de for public, expoziții și  spectacole.

Edilul Șef, Gabriela Firea: 'Ne dorim ca anul viitor să inaugurăm un parc, deoarece avem nevoie de cât mai mult spațiu verde și cred că acest centenar trebuie celebrat în toate domeniile. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, în zona pieței Eroilor, și va avea în jur de 1,2 hectare.

În decursul întregului an vor fi realizate, de asemenea, patru monumente de for public, care sunt deja în lucru, zeci de expoziții tematice, lansări de filme documentare, piese de teatru, emisiuni filatelice, albume și cărți despre Marea Unire și despre personalitățile care au marcat acest eveniment, spectacole de folclor și multe alte evenimente'.

Gabriela Firea a mai adăugat: 'Aș dori să subliniez că suntem deschiși pentru a primi și alte idei, alte proiecte, lista fiind încă deschisă. Va fi un an al tuturor romanilor, iar astăzi au fost prezentate o parte din strategiile Municipalității, legate de acest eveniment. Inclusiv iluminatul festiv de anul acesta va include mici elemente din portul popular românesc adaptat inclusiv Zilei Naționale a României de 1 Decembrie'.

Cele patru monumente care vor fi dezvelite în Capitala anul viitor  sunt dedicate lui Ion C. Brătianu, om politic liberal din generația ce a pregătit Marea Unire, a cărui statuie va fi amplasată în rondul Pieței Universității; Regelui Ferdinand I, a cărui statuie ecvestră va fi amplasată în Piața Victoriei; generalului Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii militare franceze care a pregătit Armata Romană pentru intrarea în Primul Război Mondial — amplasat în zona străzii ce îi poartă numele și Reginei Maria a României — în zona Arcului de Triumf.

Totodată, vor fi încheiate parteneriate cu primarii din țară, cu orașe 'simbol' din punct de vedere istoric, pentru a realiza împreună evenimente, vizite la muzee, teatre, spectacole și la toate celelalte proiecte pe care Primăria Capitalei le-a propus.

La rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat: 'La nivelul Ministerului Culturii avem un parteneriat extraordinar de bun cu Primăria Capitalei care, cu bucurie spun, acționează prompt pentru implementarea ideilor și proiectelor comune. Până în prezent, Ministerul Culturii a adunat 2.233 de proiecte la nivelul întregii țări. Anul 2018 reprezintă o ocazie istorică să fim cu toții împreună, iar conceptul Centenarului poate fi rezumat astfel: să ne reunim ca popor, să ieșim altfel în lume și să fim unii lângă alții, ca romani'.

Academicianul Răzvan Theodorescu a subliniat importanta 'cruciala' a Centenarului: 'Cu ocazia și prin intermediul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, romanii de astăzi trebuie să le aducă un omagiu înaintașilor care au realizat Marea Unire și să își recapete acel ''naționalism sănătos'', ai cărui exponenți au fost, printre alții, Titu Maiorescu și Mihai Eminescu.

La eveniment au mai participat directori de teatre din Capitală și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe