Comunicat de presă - Ministerul Turismului

 •  Comunicate
36 afişări

18 decembrie 2017

43093bd1-4c24-41b9-b644-03aa3c4108c6

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre: 'Trebuie să ne gândim la cetățeni. Prioritatea numărul 1 a Ministerului Turismului este siguranța turistului român. În acest sens, avem nevoie de un sistem de garantare pentru pachetele de servicii turistice corect, unitar și eficient, care să suporte inclusiv costurile de repatriere, în cazul apariției unor situații neprevăzute. Este obligația statului român să vină cu măsuri specifice, având în vedere că nu s-a realizat nimic de mai bine de 20 de ani în acest domeniu. Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintă temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formă de Hotărâre de Guvern. Doar agențiile de turism organizatoare care obțin pentru prima oară o licență vor suporta contribuția inițială, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agențiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turiști și vor depune o declarație în acest sens pentru a avea o evidență transparentă a nivelului de încasări, pe baza căreia se va calcula cuantumul contribuției la fond. Nu se va închide nicio agenție din cauza apariției acestui fond'.

În data de 18 decembrie a.c. a avut loc o dezbatere publică, condusă de Ministrul Turismului, domnul Mircea Titus Dobre, cu reprezentanții Asociației Profesioniștilor de Turism din România (APTR), pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice, întâlnire la care a participat și directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), domnul Alexandru Petrescu.

Ministrul Turismului a punctat faptul că Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanței nr. 107/1999 a venit în contextul necesității transpunerii Directivei Europene 90/314/CEE, termenul de remediere a deficiențelor constatate de Comisia Europeană fiind 31.12.2017. Legea reprezintă temeiul legal primar, acțiune premergătoare realizării normelor de aplicare ce vor fi supuse și dezbaterii publice, concretizate ulterior sub formă de Hotărâre de Guvern. Normele de aplicare vor reglementa aspectele privind mecanismul de funcționare și administrare a Fondului de garantare și vor fi dezvoltate de Ministerul Turismului și de FNGCIMM.

Reprezentanții APTR au precizat faptul că sunt în totalitate de acord cu instituirea acestui fond, însă consideră ca fiind necesare completări. Ministrul Turismului a evidențiat faptul că Hotărârea de Guvern ce va conține normele de aplicare ale legii se află în stadiul de proiect prioritar intern, în acest demers toți factorii implicați fiind consultați, cu respectarea în totalitate a procesului de transparență decizională.

Directorul general al FNGCIMM, domnul Alexandru Petrescu, a subliniat în cadrul ședinței deschise de astăzi că instituția pe care o reprezintă, cu un istoric recunoscut de performanță, oferă expertiză și neutralitate în cadrul acestui proiect și tot suportul necesar pentru materializarea politicilor publice pe acest segment.

Rapiditatea în implementare, dovedită deja în cadrul altor proiecte, precum și eficiența în procesul investițional, prin dezvoltarea de produse conexe ca titlurile de stat și depozitele la bănci, transmit soliditate și garanția că pachetele turistice ale tuturor cetățenilor români vor fi asigurate în cazul unor evenimente neprevăzute.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe