Comunicat de presă - Guvern

 •  Comunicate
11 afişări

Consilierul de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a dezbătut revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, la Călărași, alături de reprezentanții instituțiilor publice locale și a societății civile din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

9db44bfa-b264-4a75-896e-7bf4227a985f

Este a 5-a întâlnire regională pe această temă, obiectivul întâlnirilor fiind consultarea și dialogul cu toate părțile interesate de procesul revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României. Se discută despre educație durabilă, sănătate durabilă, prevenție, infrastructură, obiective și probleme comune atât la nivel regional cât și național.

Ce reprezintă dezvoltarea durabilă, ce presupune agenda 2030, cum poate Departamentul să colaboreze cu instituțiile publice deconcentrate, cum pot transmite aceștia mesajele dezvoltării durabile în teritoriu pentru cetățeni?

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat în data de 13 februarie 2018 Seminarul Regional ,,Împreună pentru dezvoltarea durabilă'. Evenimentul a avut loc în Regiunea Sud — Muntenia, în orașul Călărași, la Consiliul județean Călărași, și a fost prezidat de Consilierul de Stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Această dezbatere face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care Departamentul și-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

'Doresc să să inițiez dialog regional cu toți actorii importanți din acest domeniu, în încercarea de a prioritiza problemele și de a le soluționa. Purtăm discuții generale și încercăm să înglobăm cât mai multe informații legate de acest concept al dezvoltării durabile. Mesajul principal pe care eu îmi doresc să-l diseminez cu precădere, în fiecare regiune, și de la care îmi doresc să primesc feedback-uri și să culeg cât mai multe informații relevante pentru un viitor plan de acțiune, după revizuirea strategiei, este acela legat de sănătate și educație. Desigur, vorbim de Agenda 2030, un document adoptat de ONU și 17 obiective ale dezvoltării durabile, 169 de ținte. Toate din acestea ar putea însemna o prioritate, dar esențiale sunt educația și sănătatea.

Dacă există o educație care să pregătească generațiile viitoare și care să activeze ca experți pe diferite paliere, abia atunci putem vorbi de dezvoltare durabilă. La fel este și cu sănătatea, ce putem face dacă aceasta nu există, cum putem noi să evoluăm, ca societate, dacă speranța de viață este din ce în ce mai scăzută, dacă nu suntem familiarizați cu termenul de prevenție...etc. Suntem oameni responsabili, trebuie să începem să construim sustenabilitatea pe un fundament real și prioritar. Vorbim despre cifre, situația actuală care nu este îmbucurătoare, dar acesta este obiectivul dezvoltării durabile, să o îmbunătățim '' — a declarat Laszlo Borbely Consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

La evenimentul din 13 februarie au fost prezente peste 100 de persoane: prefecți, președinți de consilii județene, primari, conducători ai instituțiilor deconcentrate din regiunea Sud-Muntenia, reprezentanți ai societății civile și mediul academic care au participat activ și și-au expus punctele de vedere cu privire la revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă și modalitățile de implicare și implementare a acesteia.

Reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate s-au arătat interesați de inițiativa Departamentului, și sunt de părere că este nevoie de o strategie de lungă durată la nivel de structuri instituționale și mai ales, de o atentă monitorizare a strategiei pentru ca aceasta să aibă rezultate cuantificabile. De asemenea s-au dezbătut subiecte legate de dezvoltarea durabilă în regiunea Sud — Muntenia în contextul dezvoltării regionale, rolul autorităților locale în dezvoltare durabilă și conceptul smart city, muncă decentă și creștere economică prin antreprenoriat social, afaceri locale pentru obiective globale, dezvoltarea durabilă în România — rolul educației, descreșterea — noua paradigmă a sustenabilității, dar și abordările teritoriale ale dezvoltării durabile, răspunsul uman la situația de risc.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud — Muntenia.

Despre Agenda 2030: a fost adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și un plan de acțiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiției și protejării planetei până în anul 2030.

Amploarea Agendei 2030 și natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerență și coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel și afirmă că în timpul președinției României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019 vor fi întâlniri și discuții în România cu toți actorii la nivel european care au un cuvânt de spus în acest domeniu, deoarece va fi un an crucial din punct de vedere al raportului Uniunii Europene către ONU.

Mai multe informații legate despre Departament, evenimente, prezentări etc, puteți afla pe site-ul

http://dezvoltaredurabila.gov.ro/

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe