Comunicat de presă - UDMR

 •  Comunicate
8 afişări

*** Cseke Attila: Atitudinea liberalilor față de cauza școlii catolice este demagogică și anti-maghiară

4d69c878-4eda-4daa-8b91-1dd3c0509a93

'În interpretarea Partidului Național Liberal, Parlamentul poate contribui la soluționarea problemelor locale numai dacă acestea nu privesc comunitatea maghiară. Considerăm că o astfel de atitudine este demagogică și anti-maghiară. Liberalii aplică în mod clar un dublu standard deoarece, pe de-o parte, contestă legea noastră privind înființarea școlii catolice invocând încălcarea autonomiei locale, însă, pe de altă parte, chiar ei ar rezolva o problemă locală, importantă, prin intermediul legii. Situația împrumutului contractat de Consiliul Județean Suceava, condus de PNL, ar trebui clarificată prin lege, solicitându-se sprijinul statului în acest sens', a subliniat în declarația sa Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Cseke Attila a adăugat că, în Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Senat, a fost discutat un proiect de lege al Partidului Național Liberal care, în principiu, este similar cu Legea privind înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureș, inițiată de UDMR.

'Proiectul nostru de act normativ soluționează o problemă din județul Mureș, care nu a reușit să fie soluționată la nivel local de ani de zile. Proiectul de lege al liberalilor rezolvă problema Consiliului Județean Suceava și a multor administrații locale din acest județ. Potrivit propunerii, o parte a împrumutului în valoare de mai multe milioane de euro, contractat în 2004, ar trebui preluat de stat, deoarece Consiliul Județean condus de liberali nu poate achita acest împrumut. Deci, se poate spune că, în ambele cazuri, Legislativul ar soluționa o problemă locală, care nu a fost rezolvată la nivel local. La reuniunea comisiei i-am întrebat pe reprezentanții liberali dacă nu consideră că propunerea lor de lege încalcă principiul autonomiei locale. Răspunsul lor ferm a fost că nu, și nu este nici neconstituțională o lege de acest gen. Este o dovadă clară a faptului că inițiativa lor este considerată de ei perfect legitimă, dar inițiativa Uniunii, care rezolvă solicitarea comunității maghiare, susține interesul suprem al copiilor și este bazată pe principii similare, este contestată cu răutate și demagogie', a conchis Cseke Attila.

Potrivit liderului senatorilor UDMR, problemele locale ar trebui rezolvate pe plan local, în toate cazurile când acest lucru este posibil. Dar dacă nu se reușește acest lucru, atunci statul trebuie să preia procedura de soluționare, indiferent de formațiunea politică care solicită acest demers sau dacă este vorba despre o problemă a majorității sau minorității. Cu toate acestea, însă, liberalii, nici nu vor să audă despre rezolvarea prin lege a cauzelor maghiare.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe