Comunicat de presă - MApN

 •  Comunicate
16 afişări

Întâlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, în marja ministerialei NATO

739ab7fb-fecf-4b5b-9850-c53756ec1879

Prezent la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut miercuri, 14 februarie, o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Polonă, Canada și Bulgaria.

Discuțiile cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, situația de securitate din regiune în contextul implementării deciziilor Summit-ului de la Varșovia, precum și pe importanța consolidării dialogului politico-militar pe probleme de securitate, având în vedere specificul poziției geo-strategice a celor două state, de flanc al NATO și UE.

Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea primei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre statele membre B9, ce va fi co-organizată, de România și Polonia, la București, în luna martie a acestui an, eveniment ce va oferi cadrul necesar pentru aprofundarea dialogului și coordonării între aliații din Europa centrală și de est, în perspectiva următorului Summit NATO. Totodată, cei doi miniștri au agreat să mențină nivelul ridicat al cooperării bilaterale în domeniul apărării, sens în care au convenit asupra următoarelor momente ale dialogului bilateral la acest nivel.

Tot astăzi, miniștrii român și canadian ai apărării, Mihai Fifor și Harjit Singh Sajjan, au subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea bilaterală în domeniul apărării și perspectivele favorabile pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor militare. Un accent deosebit a fost pus pe aprofundarea cooperării în domeniul medicinii militare, în special în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare și tratament specifice afecțiunilor de stres post-traumatic.

În context, ministrul Mihai Fifor a exprimat angajamentul ferm pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două armate și a mulțumit Canadei pentru contribuția substanțială la toate componentele prezenței înaintate a NATO în regiunea Mării Negre. S-a convenit, de asemenea, să fie continuat dialogul pentru identificarea unor noi oportunități de cooperare pentru consolidarea prezenței militare canadiene pe segmentul sudic al flancului estic.

În discuțiile cu omologul bulgar, Krasimir Karakachanov, a fost subliniat cursul ascendent al relațiilor de cooperare militară bilaterală, prin intensificarea dialogului politico-militar și participarea la exerciții și activități de instruire în comun. Cei doi miniștri ai apărării au avut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, reiterând interesul comun pentru consolidarea stabilității regionale, inclusiv prin prezența înaintată aliată din zonă. În context, a fost accentuată și importanța viitoarei reuniuni B9 la nivelul miniștrilor apărării din statele membre, ce va fi organizată la București.

Biroul de Presă

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe