Comunicat de presă - Opera Națională București

•  Comunicate
67 afişări

Opera Națională București lansează primul film de prezentare al instituției - VIDEO

0f4f6561-6d6e-4faa-a2a5-6f2f47e12159

Cu o activitate de peste 96 de ani dedicată artei lirice, Opera Națională București lansează primul film de prezentare al instituției.

Vă invităm pe această cale să ne fiți spectatori și să vă bucurați alături de întreaga echipă a Operei Naționale București de o scurtă vizită virtuală a primei scene lirice românești, un video realizat de Sebastian Bucur.

Opera Națională București se află în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Trupa lirică bucureșteană s-a lansat la 8 mai 1885, dar instituționalizarea acesteia și implicit crearea Operei Române a avut loc în anul 1921.

După o perioadă de câteva decenii de funcționare în clădirea unor teatre dramatice sau lirice ale timpului, în anul 1953 a fost inaugurat actualul sediu al Operei.

În 2006, ca urmare a inițierii unui act normativ prin care au fost statutate organizarea și funcționarea specifice instituției, prima scenă lirică a țării a primit titulatura de Opera Națională București (ONB). Opera Națională București este subvenționată de la bugetul de stat.

Opera Națională București și-a câștigat prestigiul de-a lungul timpului aducând în prim plan publicului nume strălucite de soliști, dirijori, balerini, scenografi și regizori. Dintre artiștii români de operă care s-au afirmat inclusiv pe cele mai mari scene ale lumii amintim doar câteva nume: Elena Cernei, Magda Ianculescu, Ion Buzea, Viorica Cortez, Ileana Cotrubaș, Octav Enigărescu, Arta Florescu, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Marina Krilovici, Iolanda Mărculescu, Victoria Bezetti, Valentin Teodorian, Ladislau Konya, Maria Slătinaru Nistor, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Eduard Tumagian, Constantin Gabor, Vasile Martinoiu, Silvia Voinea ș.a.

Interpreții români au devenit renumiți peste hotare, mulți dintre ei fiind deținătorii unor importante premii la concursurile internaționale de canto de la Toulouse, Geneva, Montreal, Sofia, Rio de Janeiro, Moscova, Leipzig, Munchen, Salzburg și Barcelona.

În domeniul baletului, printre cele mai renumite nume din palmares figurează Floria Capsali , Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Valentina Massini, Sergiu Ștefanschi, Magdalena Popa, Ileana Iliescu, Gheorghe Iancu, Elena Dacian, Marinel Ștefănescu, Ioan Tugearu ș.a.

În repertoriul Operei Naționale București se regăsesc titluri de opere și balete celebre precum 'Nunta lui Figaro', 'Don Giovanni', 'Cosi fan tutte' de Wolfgang Amadeus Mozart; 'Nabucco', 'Aida', ' La Traviata', 'Bal Mascat', 'Rigoletto' de Giuseppe Verdi; 'La Boheme', 'Madama Butterfly', 'Turandot' de Giacomo Puccini; 'Carmen' de Georges Bizet; 'Evgheni Oneghin' de Piotr Ilici Ceaikovski 'Elixirul dragostei' de Gaetano Donizetti; 'Bărbierul din Sevilla' de Gioacchino Rossini; 'Fidelio' de Ludwig van Beethoven; 'Faust' de Charles Gounod; 'O scrisoare pierdută' de Dan Dediu și, respectiv, ' Giselle', 'Corsarul' de Adolphe Charles Adam; 'Baiadera', 'Don Quijote' de Ludwig Minkus 'Romeo și Julieta' de Serghei Prokofiev; 'Lacul Lebedelor' de Piotr Ilici Ceaikovski; 'Amorul Vrăjitor — Tricornul' de Manuel de Falla; 'Iubire nesfârșită (Opus 73)—Le Sacre du Printemps' de Ludwig van Beethoven — Igor Stravinsky și 'Tango. Radio & Juliet' de Edward Clug.

Vă invităm pe această cale să ne treceți pragul și să fiți spectatorii unor producții artistice de excepție. Biletele se găsesc la http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează