Comunicat de presă - MAE

•  Comunicate
9 afişări

Lansarea programului 'Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene'

d7b8bf44-3ebe-4235-8629-f62fe295a7d8

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat programul 'Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene', care se va desfășura în perioada 1 aprilie 2018 — 30 iunie 2019. Programul debutează cu un proiect pilot, organizat în perioada 1 aprilie — 30 iunie 2018, în care vor fi implicați 60 de voluntari. Ulterior, activitatea de voluntariat dedicată mandatului pe care România îl va prelua la 1 ianuarie 2019 va fi extinsă și în cadrul altor ministere.

Cetățenii interesați să desfășoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, își pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplicației online de pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.

'Președinția României la Consiliul Uniunii Europene își propune să pună în prim-plan cetățeanul, astfel încât fiecare român să simtă că acest proiect îi aparține. În acest sens, mizăm pe ambiția, abilitățile și entuziasmul tinerei generații, dar și a tuturor persoanelor interesate să participe la procesul de definire a României în context european', a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Tot prin intermediul paginii www.romania2019.eu, cetățenii pot completa un chestionar cu privire la agenda viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene și pot promova Președinția prin intermediul rețelelor de socializare. Platforma conține, de asemenea, detalii despre campania 'Dialoguri Europene', sub egida căreia se desfășoară dezbaterile publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și acțiunile de informare dedicate mandatului pe care țara noastră îl va deține, în premieră, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2019.

Informații suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziții comune ale statelor membre.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Trimite-ne comunicatul tau