Comunicat de presă - Accademia di Romania in Roma

 •  Comunicate
155 afişări

COMUNICAT DE PRESĂ Ana Blandiana la Ziua Mondială a Poeziei 2018 de la Roma

540e1daf-940d-4b1d-a27d-235bac900fda

Ziua de 21 martie a fiecărui an a fost dedicată de către UNESCO rolului privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului intercultural, comunicării și păcii. Evenimentul de la Roma se desfășoară din nou sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO și a Reprezentanței Comisiei Europene în Italia și se bucură de colaborarea cu prestigioase instituții, și anume: Federazione Unitaria Italiana Scrittori (Federația Unită a Scriitorilor din Italia), Casa delle Letterature (Casa Literaturii) și Conservatorio di Musica Santa Cecilia (Conservatorul de Muzică Santa Cecilia). Pentru a cincea oară consecutiv, Institutele Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), organizate în clusterul EUNIC Roma, celebrează poezia europeană la Roma.

Evenimentul, moderat de Maria Ida Gaeta, directorul Casei Literaturii din Roma și acompaniat de muzica interpretată de studenții Conservatorului din Roma, va include o serie de lecturi (în limba originală cu proiecția traducerii în italiană pe ecran), a cincisprezece poeți invitați. România va fi reprezetată de un nume de referință al liricii contemporane: Ana Blandiana. Ceilalți invitați vor fi: Elke Laznia (Austria), Ivaylo Dimanov (Bulgaria), Luko Paljetak (Croația), Jan Wagner (Germania), Davide Rondoni (Italia), Krzysztof Koehler (Polonia), Nuno Judice (Portugalia), Mila Haugova (Slovacia), Miljana Cunta (Slovenia), Jose Luis Piquero (Spania), Jesper Svenbro (Suedia), Michael Stauffer (Eveția), Omer Erdem (Turcia) și Adam Nadasdy (Ungaria).

Evenimentul va avea loc miercuri, 21 martie 2018, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma (Via dei Greci 18), de la orele 18.30. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Cu ocazia participării la Ziua Mondială a Poezie 2018, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Universitatea 'La Sapienza' și Libraria Assaggi, organizează alte două evenimente dedicate operei poetei Ana Blandiana după cum urmează:

Luni, 19 martie 2018, ora 18:00, Librăria Assaggi (Via degli Etruschi 4, Roma) — Prezentarea volumului de poezii L'Orologio senza ore de Ana Blandiana (Elliot Edizioni, 2018).

Alături de autoare vor fi prezenți poetul și criticul literar Paolo Febbraro, scriitorul Giorgio Manacorda și profesorul Bruno Mazzoni, traducătorul Anei Blandiana în italiană. Pentru mai multe detalii: http://www.libreriaassaggi.it//eventi/?mc_id=1259

Marți, 20 martie 2018, 11:00-13:00, Universitatea La Sapienza (Aula Laboratorio, et. 3, sediul Marco Polo) — Incontri di versi: poeta Ana Blandiana (România) alături de traducătorul său prof. Bruno Mazzoni și poeta Mila Haugova (Slovacia) alături de traducătoarea sa Alessandra Mura, se vor întâlni și vor dialoga cu studenții Universității 'La Sapienza'.

Născută în 1942, la Timișoara, Ana Blandiana a debutat ca poetă în anul 1954 în reviste de tineret, apoi în 'Tribuna' (1959) și în antologia 30 de poeți tineri. După debutul editorial cu placheta Persoana întâia plural (1964), s-a impus printre poeții cei mai reprezentativi ai epocii, publicând Călcâiul vulnerabil (1966) și A treia taină (1969, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor). A continuat cu alte cărți de poezie: Cincizeci de poeme (1970), Somnul din somn (1977), Ochiul de greier (1981), Ora de nisip (1983), Stea de pradă (1985), Arhitectura valurilor (1990), La cules de îngeri (1998), Soarele de apoi (2000, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie), Refluxul sensurilor (2004). A scris versuri și pentru copii: Întâmplări din grădina mea (1980), Întâmplări fără Arpagic pentru cititorul cel mic (1991), Cartea albă a lui Arpagic (1998, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii). A semnat tablete, eseuri, însemnări de călătorie, adunate în volumele Calitatea de martor (1970), Eu scriu, tu scrii, el, ea scrie (1976), Cea mai frumoasă dintre lumile posibile (1978), Coridoare de oglinzi (1984), Autoportret cu palimpsest (1986), Ghicitul în mulțimi, Geniul de a fi (1998), Cine sunt eu? (2001). A publicat, în colaborare cu soțul său, Romulus Rusan, cărți de interviuri cu personalități ale culturii românești: Convorbiri subiective (1972), O discuție la Masa Tăcerii (1977). Abordând și proza fantastică, a scris Cele patru anotimpuri (1977, 2001) și Proiecte de trecut (1982) — ambele volume apărând sub titlul Orașul topit și alte povestiri fantastice în 2004. În 1992 i-a apărut romanul Sertarul cu aplauze, care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea publicului și a criticii (următoarele ediții 1998, 2002, 2004), iar în 1994, volumul de nuvele Imitație de coșmar. În afara volumelor de poezie traduse în foarte multe limbi, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste și antologii din Anglia, SUA, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania.

Este fondatoare și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet. Este președintele PEN Clubul Român și al Comisiei de Onoare a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei de poezie 'Stephane Mallarme' (din 1997) și al Academiei Mondiale de Poezie, primul scriitor român ales membru al Academiei Europene de Poezie (din martie 1999). Deține numeroase premii literare, printre care: Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București (1980), Premiul 'Mihai Eminescu' al Academiei Române (1970), Premiul internațional 'Gottfried von Herder' (1982, Viena), Premiul Național de Poezie (1997), Premiul revistei 'Luceafărul' (1998), Premiul 'Opera Omnia' (2001), Premiul Internațional 'Vilenica' (2002), Premiul revistei 'Poesis' (2003), Premiul internațional 'Giuseppe Acerbi' și Premiul internațional Camaiore (Italia), Marele Premiu al Festivalului Internațional 'Lucian Blaga', ediția a XXVII-a (2007).

Responsabil proiect: MIHAI STAN

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe