Comunicat de presă - ITM Alba

•  Comunicate
3 afişări

RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL ÎN DOMENIUL RELAȚIILOR DE MUNCĂ ȘI AL SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ

cc624725-498b-4ffa-972c-50add6be87ce

ÎN PERIOADA 10.04.—13.04.2018

Prin Programul — Cadru de acțiuni al I.T.M. Alba, pe anul 2018, aprobat de către conducerea Inspecției Muncii s-a stabilit faptul că, combaterea muncii nedeclarate reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale activității inspectoratului, motiv pentru care la nivel național precum și în plan teritorial s-a decis organizarea unei 'Divizii de control munca nedeclarată 'formată din inspectori de muncă cu experiență în domeniul relațiilor de muncă care în mod constant acționează în fiecare zi pentru identificarea și sancționarea muncii nedeclarate în vederea descurajării și a diminuării acestui fenomen care în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat cu prioritate sancționarea muncii nedeclarate, fiind comunicate zilnic la Inspecția muncii rezultatele controalelor efectuate. În acțiunile privind identificarea și sancționarea 'muncii la negru' echipele de inspectori de muncă au fost însoțite în teren și au primit sprijin logistic precum și protecție adecvată, de cadrele Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba, cărora suntem datori a le aduce mulțumiri pe această cale, pentru promptitudine și înalt profesionalism.

Rezultatele obținute la nivelul județului Alba în perioada 10.04.2018 — 13.04.2018 în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relațiilor de muncă:

Total unități controlate: 45

Număr de salariați ai angajatorilor controlați : 1388

Din care — femei : 926

Tineri sub 18 ani—0

Număr deficiențe constatate: 43

Număr persoane depistate cu 'munca nedeclarată' : 2

Valoarea amenzilor aplicate : 40.000 lei;

Nr. sancțiuni aplicate angajatorilor : 33

32 Avertismente;

1 Amendă;

Entități sancționate pentru muncă nedeclarată : 1

—S.C.L'ARTIGEANA DIA SRL ALBA IULIA — construcții — 2 pers.fără forme legale de angajare — art.260 alin.1.lit.e. Codul Muncii — amendă 40.000 lei;

Principalele deficiențe stabilite în controale:

primirea în lucru a salariaților fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

Instituțiile publice nu au afișat la sediul propriu și pe pagina de internet, lista tuturor funcțiilor din instituție /autoritate (conform art.33 alin.1, lit.a—f din Legea 153/2017);

neplata orelor suplimentare;

neacordarea repausului săptămânal;

neconducerea corectă a evidenței timpului lucrat;

contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activității profesionale a salariaților aplicabile la nivelul angajatorului;

regulamentul intern nu conține dispoziții referitoare la criteriile și procedurile de evaluare profesională a salariaților;

registrul general de evidență al salariaților în format electronic nu se păstrează la sediul societății ori nu este condus la zi;

În domeniul securității și sănătății în muncă:

Nr. total unități controlate: 34

Număr deficiențe constatate: 45

Număr de măsuri dispuse : 45

Număr de opriri : 0

Nr. sancțiuni aplicate: 10 din care:

— 10 Avertismente;

Nr. evenimente comunicate : 0

Nr. evenimente cercetate : 0

Nr. evenimente în curs de cercetare: 1

Principalele deficiențe stabilite în controale:

Lipsa fiselor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.

Lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

Organizarea necorespunzătoare a activității de nivelul unităților, conform noilor reglementări din HG 955/2010 securitatea muncii la