Comunicat de presă - PNL

•  Comunicate
211 afişări

PNL: MINISTRUL TUDOREL TOADER, ÎN LOC SĂ FACĂ GESTUL FIRESC DE A DEMISIONA DIN FUNCȚIE, PREFERĂ SĂ SE FACĂ DE RAS ÎNCĂ O DATĂ

16c83a3f-31f8-481e-b9f5-c31a6c24ff0d

Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii.

Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție.

Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale.

Menționăm faptul că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers.

În plus, demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul.

Mai mult decât atât, întreaga argumentație pe care s-a bazat propunerea de revocare a șefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desființată de CSM, garantul constituțional al independenței justiției.

Ionel Dancă,

Purtător de cuvânt al PNL