Comunicat de presă - Misiunea Permanentă a României la ONU

•  Comunicate
24 afişări

Vizita Promoției 2018 de ofițeri-studenți ai USAWC la Misiunea Permanentă a României la ONU - New York

dbb24515-9adc-469c-a596-ba7cb5920cf5

La solicitarea comandantului Colegiului de Război al Forțelor Terestre SUA (United States Army War College — USAWC), general-maior John S. Kem, în data de 20 aprilie 2018, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a primit vizita promoției 2018 a USAWC, din care face parte și ofițerul român colonel Cristinel Apopei. Vizita se înscrie în calendarul anual al călătoriilor de studii pe care studenții prestigioasei instituții militare americane le efectuează la New York și care include Misiunile Permanente la ONU ale statelor membre ce au cursanți în cadrul programelor interna?ionale de studii oferite de USAWC, Misiunea României fiind an de an gazda acestui eveniment, fără întrerupere, în ultimul deceniu.

Reprezentantul Permanent al României a evidențiat continuitatea și importanța organizării acestor întâlniri cu viitoarea generație de lideri militari, mulțumind ofițerilor-studenți pentru interesul arătat față de România și preocupările țării noastre ca stat membru al ONU și cu o experiență de 27 de ani în participarea la misiunile de menținere a păcii sub egida Organizației.

Punctând principalele repere ale candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate în perioada 2020-2021 — începând cu tradiția de 100 de ani de diplomație multilaterală (România fiind membru fondator al Ligii Națiunilor), continuând cu ancorarea politicii externe românești normele de drept internațional și Carta ONU, apartenența la UE și NATO, credibilitatea angajamentelor internaționale pe care România și le asumă, inclusiv în campania pentru CS, deținerea în acest an a președinției Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii (unul din cele mai importante organisme ONU pentru promovarea noului concept de pace durabilă), participarea activă în formatele de cooperare regională și subregională, exercitarea președinției Consiliului UE (ianuarie-iulie 2019) și încheind cu participarea neîntreruptă din 1991 cu peste 12.500 militari, polițiști și personal de protecție apropiată la nu mai puțin de 20 de misiuni și operații ONU — ambasadorul Ion Jinga a arătat că România, ca stat membru al singurei organizații internaționale globale, își propune să rămână un promotor al păcii și securității internaționale și o prezență activă în diplomația preventivă, construcția păcii și promovarea medierii pentru prevenirea conflictelor, atât la nivel de dezbatere în cadrul ONU, cât și în misiunile din teren:

'În prezent, România participă cu forțe militare, de poliție și personal pentru protecție și pază la două treimi din operațiile curente de menținere a păcii și în două misiuni politice speciale ale ONU, între acestea fiind Republica Centrafricană, RD Congo, Mali, Sudan și Sudanul de Sud, Libia și Afganistan, misiunile cu cel mai mare grad de risc. La această dată, România ocupă prima poziție dintre statele membre ale Uniunii Europene care contribuie cu ofițeri de poliție sub drapel ONU și singura țară care pune la dispoziție echipe constituite de protecție apropiată, în zonele cu risc ridicat, pentru protecția înalților demnitari ONU'.

Vizita promoției 2018 a USAWC a constituit, totodată, un bun prilej pentru evidențierea consistenței parteneriatului strategic dintre România și SUA, fiind reafirmat angajamentul țării noastre de alocare a 2% din PIB pentru apărare, în scopul consolidării posturii aliate de descurajare și de sprijinire a efortului militar în cadrul Alianței, conform angajamentelor asumate în cadrul NATO.

La finalul întrevederii, colonelul Cristinel Apopei, ofițerul român cursant la USAWC, a oferit ambasadorului României la ONU, în numele tuturor cursanților, placheta cu Emblema Colegiului de Război.

Colegiul de Război al Forțelor Terestre SUA, una dintre instituțiile de referință pentru dezvoltarea calităților necesare viitorilor lideri militari, oferă anual burse în cadrul programului internațional de studii pentru aproximativ 80 de ofițeri seniori din diferite țări, selecționați pe baza calităților profesionale, a experienței acumulate în structurile multinaționale și a potențialului de dezvoltare în carieră. În fiecare an, ca parte a programului academic al Colegiului de Război, se organizează o călătorie de studii la instituții relevante — civile, militare, culturale și de învățământ — din SUA.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează