Comunicat de presă - Societatea Timișoara

 •  Comunicate
96 afişări

Protest față de un gest consternant În urmă cu câteva zile, președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, a rostit la Trier (Germania) un discurs cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx, principalul ideolog al regimurilor comuniste.

8d711098-fbb4-47ef-aebf-1df27bec8f3e

Participarea unui oficial al Uniunii Europene (structură care are la bază toate principiile democrației autentice și drepturile omului) la comemorarea unuia dintre inspiratorii crimelor comuniste, a personajului care a nesocotit tocmai acele valori pe care se întemeiază construcția Uniunii Europene, este în sine un fapt reprobabil.

Mai mult, domnul Jean-Claude Juncker l-a evocat pe Marx ca pe un filosof ale cărui idei nu pot fi condamnate numai pentru că au fost greșit aplicate de cei care l-au urmat.

Această interpretare a doctrinei care a stat la baza regimurilor criminale comuniste timp de peste un secol, în zeci de țări de pe toate continentele, sfidează memoria și suferințele milioanelor de victime ale comunismului din întreaga lume.

În ultimele două decenii, o serie de organizații internaționale au condamnat comunismul și crimele săvârșite în numele ideologiei marxiste. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (25 ianuarie 2006), Parlamentul European (2 aprilie 2009) și Adunarea Parlamentară a OSCE (2 iulie 2009) au votat rezoluții care condamnau comunismul. În 3 iunie 2008, la Praga, a fost lansată declarația intitulată 'Conștiința europeană și comunismul', semnată, printre alții, de Vaclav Havel și Joachim Gauck.

Considerăm că președintele Comisiei Europene are datoria de onoare de a prezenta scuze publice pentru acest gest de rătăcire politică și morală.

Societatea Timișoara

laureată a Premiului Cetățeanul European al Anului 2014 membră a Platformei Memoriei și Conștiinței Europene

Asociația 21 Decembrie 1989 București

Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan

Grupul pentru Dialog Social

prima organizație a societății civile românești, fondată în decembrie 1989

Comisia Memorială Timișoara 1989

http://mnemosyne.ee/en/participation-of-the-europeancommissions-leader-in-marxs-birthday-party-is-ignorance-of-victims-of-communism/

https://www.memoryandconscience.eu

http://www.gds.ong.ro

http://www.societateatimisoara.ro

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe