Comunicat de presă - CNAS

6 afişări

COMUNICAT Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este funcțională

581add39-661e-4910-adfc-9dcec772a7c6

În dimineața zilei de 16 mai, ca urmare a măsurilor întreprinse de CNAS și de specialiștii IT, în conformitate cu cele anunțate în comunicatul pe aceeași temă din data de 14 mai a.c., Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este funcțională. Acest fapt este confirmat inclusiv de cele 231.816 rețete electronice prescrise, respectiv 228.294 rețete electronice eliberate în ziua anterioară, ceea ce se încadrează într-un flux normal de funcționare a sistemului informatic.

În seara zilelor de 14 si 15 mai a. c. platforma informatică a fost oprită programat între orele 19:00 și 24:00 pentru lucrări tehnice de consolidare și optimizare a funcționalităților, după ce s-au efectuat măsuri de eliminare a fluctuațiilor sistemului informatic precum și de operaționalizare a acestuia.

În continuare se efectuează activități de analiză, monitorizare, verificare și consolidare a platformei informatice, iar după parcurgerea acestora urmează a se trece la ridicarea indisponibilității, prin anunțarea pe site-ul CNAS.

Precizăm că echipa de lucru IT a stabilit faptul că nu au fost pierdute/deteriorate informații din baza de date a PIAS.

Reamintim că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluționarea problemelor platformei informatice vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018.

Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare:

a) 'serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare' — din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;

b) 'serviciul nu a fost semnat cu cardul' — din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 — 42 din H.G. 155/2017.

Biroul de presă

Trimite-ne comunicatul tau