Comunicat de presă - Asociația 'Forum Apulum'

 •  Comunicate
56 afişări

Seria 'Proiecții cu reflecții' de la Forum Apulum continuă cu documentarul 'Campionul din Balcani'

117a5a9e-bc2e-4dbe-a9bb-9fff25230ea6

Seria de proiecții de filme documentare intitulată 'Proiecții cu reflecții' continuă în acest sfârșit de săptămână cu a treia proiecție din programul KineDok oferit de către One World Romania.

Asociația 'Forum Apulum' îi invită pe pasionații de film documentar european și nu numai, să asiste la proiecția filmului 'Campionul din Balcani', vineri, 15 iunie 2018, de la ora 21:00 la Casa Forum, pe strada Regina Maria, nr. 18. Documentarul este în limbile maghiară, română și engleză și este subtitrat în limba română. După proiecție, va avea loc o discuție împreună cu publicul și cu invitata specială a evenimentului, doamna Komaromi Roza — membră a comunității maghiare din Alba Iulia, despre subiectul dezbătut în documentar.

Intrarea la acest eveniment este GRATUITĂ.

Campionul din Balcani/Balkan Champion

Reka Kincses | Germania, România | 2006 | 86 minute |

Limba Vorbită: maghiară, engleză, română| subtitrare în limba română

Anii '90 au fost ani tulburi în istoria recentă a României, o perioada de confuzie si de anxietate. Sistemul de valori al regimului comunist dispăruse. Înainte, Ceaușescu fusese dușmanul tuturor, situație ce crea o anume solidaritate între oameni. Era mai ușor să discerni între prieteni și dușmani. Odată cu dispariția fizică a dictatorului, oamenii s-au simțit liberi să-și exprime propriile frustrări. Și, de cele mai multe ori, au făcut-o cu violență. Situația socială era favorabilă conflictelor de orice natură, inclusiv celor etnice. Filmul dezvăluie această perioadă prin intermediul unei experiențe directe. Personajul principal este chiar tatăl autoarei, iar implicarea lui în evenimentele ulterioare Revoluției a provocat schimbări cruciale în viața întregii familii. De pe poziția de membru distins al minorității etnice maghiare, s-a exprimat ferm împotriva Securității. La începutul anilor '90, o atare poziție era echivalentă unui act de sinucidere politică și i-a pus chiar viața în pericol. După șaisprezece ani și după candidaturi eșuate la un post de parlamentar, acest campion al corectitudinii și intransigenței nu-și găsește locul în noul sistem.

Premii și Festivaluri:

2007 — Nuremberg Film Festival 'Turkey-Germany'

2007 — BUDAPEST HUNGARIAN FILM WEEK (Award for Best Documentary Film);

2007 — Sofia International Film Festival;

2007 — Diagonale Graz;

2007 — Crossing Europe Filmfestival, Linz;

2007 — Hot Docs, Toronto;

2006 — Astra Film Prize — Astra Film Fest Romania;

2006 — First Appearance Award and Audience Award — Filmwoche Duisburg

Acest eveniment este posibil cu sprijinul Vertical Graphic.

Mai multe despre acest eveniment puteți urmări pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=8J4vO0J2BjA

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locuri alternative, vechi și noi, începând cu acest an și la Alba Iulia. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante, dintre care o parte vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria.

Sub forma unei experiențe împărtășite, proiectul KineDok te invită nu doar să vii să vezi un film, ci chiar să întâlnești cunoscători sau protagoniști ai filmelor într-un mediu informal și să discuți cu ei. Misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al galeriilor și al altor locuri populare. Acestea oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente devine o experiență frumoasă.

*ORGANIZATOR LOCAL: Asociația 'Forum Apulum'

*ORGANIZATOR NAȚIONAL: Asociația 'One World Romania'*

*ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net*

*PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)*

*CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei*

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe