Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
16 afişări

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul finlandez, Timo Soini

9efc0ff2-27f3-4ab1-a250-4e872163e1d8

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 13 iunie 2018, consultări cu omologul său din Republica Finlanda, Timo Soini, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la București.

Vizita se înscrie în tendința dinamică a dialogului bilateral din acest an, care confirmă nivelul ascendent al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul deținerii succesive a Președinției Consiliului UE, pe parcursul anului 2019, în același trio, împreună cu Croația.

Ministrul român al afacerilor externe a reliefat contextul deosebit al relațiilor bilaterale, marcat de o serie de importante aniversări pentru cele două țări — Centenarul Independenței, sărbătorit de Republica Finlanda în anul 2017, Centenarul Marii Uniri, sărbătorit de România în 2018, precum și centenarul relațiilor bilaterale care va fi celebrat în anul 2020 — și a subliniat interesul părții române pentru aprofundarea și diversificarea cooperării româno-finlandeze. În context, a exprimat aprecierea față de proiectul finlandez de plantare a 100.000 de copaci în România, în contextul Centenarului Marii Uniri pe care România îl aniversează în acest an.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate, pe lângă dialogul politic, și stadiul relațiilor economice dintre cele două țări, unde există în continuare un potențial important de cooperare, care trebuie valorificat. A fost exprimată dorința dinamizării cooperării economice, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii privind cooperarea în domeniul educației, fiind manifestat interesul pentru studierea aprofundată a elementelor esențiale care definesc modelul finlandez de educație, care a devenit un punct de referință la nivel internațional.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat faptul că, în Finlanda, comunitatea românească beneficiază de două lectorate de limba română cu tradiție îndelungată, fiind bine adaptată și integrată în sistemul finlandez.

Referitor la agenda europeană, consultările au reliefat rolul important pe care România și Finlanda îl vor avea, împreună cu Croația, prin exercitarea Președinției Consiliului UE în cadrul aceluiași trio. Au fost trecute în revistă principalele teme care se vor regăsi pe agenda comună, precum cadrul financiar multianual, impactul Brexit, sau PESCO. În context, demnitarul român a evidențiat importanța ce va fi acordată de România procesului de extindere în Balcanii de Vest, precum și continuării sprijinului UE pentru Parteneriatul Estic și pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Convorbirile au prilejuit și un schimb de opinii asupra principalelor teme de pe agenda regională și internațională. Ministrul român al afacerilor externe a salutat abordarea similară a celor două state privind apărarea și securitatea în zona Mării Negre și, respectiv, a Mării Baltice, aspecte prioritare pentru arhitectura de securitate a ambelor state. Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii asupra riscurilor și amenințărilor curente, cei doi demnitari fiind de acord cu importanța contracarării amenințărilor hibride.

Cu ocazia vizitei, ministrul Teodor Meleșcanu a anunțat intenția României de a deveni stat participant la Centrul de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, cu sediul la Helsinki. În context, a arătat că 'participarea la Centru reprezintă o nouă dovadă a interesului și seriozității implicării țării noastre în eforturile comune de asigurare a securității la nivel european, contribuind astfel la completarea și consolidarea profilului României în cadrul UE și NATO'.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe