Comunicat de presă - Senat

•  Comunicate
11 afişări

Întrevederea președintelui Senatului României cu președintele Senatului Republicii Franceze

eb42e06b-8bc1-471d-bdad-ef27154698d7

Joi, 14 iunie a.c., dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a avut o întrevedere cu dl Gerard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze, aflat la București cu ocazia celei de-a 19-a Reuniuni a Asociației Senatelor din Europa (ASE), găzduită de Senatul României, în perioada 14-15 iunie a.c.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu a salutat nivelul de excelență al relațiilor între România și Republica Franceză atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental. În acest context, președintele Senatului a mulțumit președintelui Senatului Franței pentru inițiativa de a găzdui ediția din 2019 a Reuniunii ASE la Paris. A exprimat aprecieri pentru rolul de fondator al Senatului Franței al cooperării între președinții Senatelor europene, precum și pentru contribuția președinților Senatului Franței la consolidarea profilului Asociației în sfera diplomației parlamentare. Totodată, domnia sa a reiterat aprecierea pentru participarea președintelui Senatului Republicii Franceze ca invitat special la sesiunea de deschidere a Primului Summit parlamentar al Formatului București (B9) organizat de Senatul României în perioada 17-19 aprilie a.c., reuniune ce a subliniat rolul parlamentelor naționale, prin oferirea cadrului legislativ adecvat, în consolidarea securității statelor aflate pe Flancul Estic al NATO.

Întrevederea dintre cei doi înalți demnitari , desfășurată în contextul participării lor la Reuniunea ASE, a constituit un prilej și pentru a discuta despre eforturile întreprinse în Parlament de forțele politice ale coaliției de guvernare în vederea amendării și actualizării legislației prin care să poată fi corectate derapajele îngrijorătoare de la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor și de la respectarea garanțiilor prevăzute de Constituție în numele obținerii de rezultate cu orice preț în lupta anticorupție.

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte de pe agenda europeană, cooperarea în domeniul securității și apărării și s-a pus accent pe demersurile instituționale întreprinse de parlament pentru pregătirile necesare preluării Președinției Consiliului UE. Oficialul român a punctat principalele dosare care urmează să fie gestionate pe parcursul președinției române evidențiind importanța derulării și încheierii negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 care include și revizuirea politicii de coeziune, considerată esențială în relația dintre UE și cetățeni.

Discuțiile au vizat și teme precum Sezonul Franța-România și participarea Franței la ceremoniile care se vor desfășura în România pentru celebrarea Centenarului.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează