Comunicat de presă - Academia Română

282 afişări

Alegeri la Academia Română: secretar general și opt noi membri

d13f25de-5007-42e2-9a02-2add2e86e46d

Academia Română a ales joi, 28 iunie 2018, prin vot secret, în Adunare Generală, secretarul general al instituției, în persoana acad. Ioan Dumitrache. Acad. Ioan Dumitrache obținut 65 voturi, în timp ce contracandidatul său, acad. Doru C. Pamfil a obținut 38 din totalul voturilor exprimate. Secretarul general este cel de-al șaselea membru al Biroului Prezidiului Academiei Române, organism care asigură, conform Legii Academiei Române, conducerea operativă a instituției.

Acad. Ioan Dumitrache (n. 1940) este doctor inginer în specialitatea automatică. În 1982 devine profesor la Catedra de automatică din cadrul Universității 'Politehnica' din București. Șef al Catedrei de automatică și ingineria sistemelor, prodecan (1976-1984) și decan (1984-1990) al Facultății de Automatică și Calculatoare. Din 1984 este membru al Senatului Universității 'Politehnica' din București, iar între 2000-2004 a deținut funcția de rector. A fost vicepreședinte (1994-1998) și președinte (1998-2011) al Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior.

În perioada 2000-2011 a fost vicepreședinte al Colegiului consultativ pentru cercetare-dezvoltare, iar între 2000 și 2008 vicepreședinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Este Doctor honoris causa al Universității 'Politehnica' din Timișoara (2000), al Universității din Craiova, al Universității din Pitești (2001), al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2004) și al Universității din Arad (2005). A fost distins cu Ordinul Național 'Serviciul Credincios' în grad de Mare Ofițer (2007).

În aceeași Adunare Generală din 28 iunie 2018 au fost aleși opt noi membri ai Academiei Române: patru membri corespondenți — Constantin Petolescu în cadrul Secției de Științe Istorice și Arheologie, Eugen Victor Cristian Rusu (Secția de Științe Tehnice), Ilie Bădescu (Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie), Radu-Emil Precup (Secția de Știința și Tehnologia Informației), doi membri de onoare din țară — Niculae I. Ionescu (Secția de Științe Chimice), Marcian David Bleahu (Secția de Științe Geonomice) — și doi membri de onoare din străinătate, respectiv Michael Rockner, Germania (Secția de Științe Matematice) și Barabasi Albert-Laszlo, SUA (Secția de Științe Fizice).

Prin lege și statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari și corespondenți și 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din țară, care activează în cadrul a 14 secții științifice: filologie și literatură; istorie și arheologie; matematică; fizică; chimie; biologie; geologie; științe tehnice; științe agronomice și silvice; medicină; științe economice, juridice și sociologie; filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; arte, arhitectură și audiovizual; știința și tehnologia informației.

Biroul de presă al Academiei Române

Trimite-ne comunicatul tau