Comunicat de presă - Ministerul Culturii și Identității Naționale

 •  Comunicate
82 afişări

Având în vedere procedura de arbitraj internațional, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO

180beb9e-00c0-4d84-afca-cd9b1209b3c6

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, 2 iulie 2018, la Manama, în Bahrain, că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una întemeiată și rațională, având în vedere interesele statului român. Potrivit deciziei adoptate în unanimitate, se impune amânarea dosarului 'datorită arbitrajului internațional în curs', în conformitate cu art. 159 al Ghidului Operațional.

În cadrul dezbaterilor, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea, reprezentanții mai multor state au considerat că cererea este întemeiată. Astfel, reprezentanta Spaniei a declarat că susține propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată, și o consideră 'neobișnuită, dar admirabilă'. În același timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, și că solicitarea României nu este o premieră.

'Așa cum am afirmat și după ședința CSAT în care am informat asupra acestei teme sensibile și importante pentru România, noi, guvernarea PSD — ALDE, nu am fost și nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menționat. Așadar, Guvernul României a solicitat AMÂNAREA, nu RETRAGEREA dosarului la UNESCO, până la soluționarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 — Roșia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia de astăzi este una rațională și confirmă ca întemeiată acțiunea Guvernului României. Pe de altă parte, sunt mâhnit că atât în interiorul țării, cât și în afară, respectiv la Manama, acest subiect a fost tratat în mod propagandistic, uitându-se că tema Roșia Montană trebuie tratată cu seriozitate și patriotism, ca ceea ce este, o prioritate de securitate națională. Este grav că foști demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe langă alte state împotriva intereselor României', a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

Menționăm că singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, amânării înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost Ungaria.

Înregistrarea dezbaterilor poate fi urmărită la această adresă:

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe