Comunicat de presă - MAE

•  Comunicate
12 afişări

Participarea ministrului român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Summit-ul NATO de la Bruxelles (11-12 iulie 2018)

d79ced4f-0ad9-4687-a727-ee958c7a107c

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, în cadrul delegației conduse de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, la Summit-ul NATO de la Bruxelles, în perioada 11-12 iulie 2018.

În seara zilei de 11 iulie, șeful diplomației române a luat parte la dineul de lucru al miniștrilor de externe NATO, cu participarea omologilor lor din Iordania, Tunisia și Irak, precum și a Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Miniștrii au discutat despre evoluțiile situației de securitate din vecinătatea sudică a Alianței, precum și despre contribuția pe care NATO o poate aduce la stabilitatea zonei, în colaborare atât cu cei trei parteneri prezenți la reuniune, cât și cu celelalte state din cadrul Dialogului Mediteranean și al Inițiativei de Cooperare de la Istanbul, precum și cu UE și organizațiile regionale. Ministrul român de externe a exprimat sprijinul României pentru pachetele de asistență în domeniul dezvoltării capacităților de apărare ale Iordaniei și Tunisiei, decise la Summit, precum și față de lansarea Misiunii de instruire a NATO în Irak. A evidențiat, în același timp, importanța continuării sprijinului Alianței pentru partenerii estici, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

În după-amiaza zilei de 12 iulie, ministrul român a participat la o reuniune ministerială a Coaliției internaționale anti-Daesh, co-prezidată de către secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reprezentantul special al Administrației Prezidențiale americane, Brett McGurk. Statele membre ale Coaliției au confirmat victoria militară împotriva DAESH, subliniind, totodată, importanța stabilizării Irakului și a sprijinului pe care Coaliția îl poate acorda Misiunii NATO în Irak.

Ministrul român a subliniat necesitatea susținerii dezvoltării economice și sociale a Irakului, precum și a consolidării instituțiilor de stat, pentru a se evita reapariția cauzelor care au facilitat dezvoltarea DAESH. A evidențiat contribuția României la activitățile de instruire ale Coaliției, precum și intenția țării noastre de a participa și la noua Misiune a NATO din Irak.

În marja Summit-ului, ministrul român al afacerilor externe a avut și o întrevedere bilaterală cu omologul său olandez, Stef Blok.

Discuțile au vizat agenda de priorități a Președinției României a Consiliului UE în prima parte a anului 2019, precum și oportunități de dezvoltare a dialogului politic și cooperării economice bilaterale.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Trimite-ne comunicatul tau