Comunicat de presă - Asociația Generală a Învățătorilor din România

•  Comunicate
920 afişări

'Nu legea, nu cartea, regulamentul, revizorul, inspectorul ori Ministerul fac școala. Ci o faci zilnic tu, cel care te sui la catedră. De felul cum te-ai gândit (sau nu te-ai gândit) la lecție, de chipul cum privești (ori nu privești) pe copii, de metoda cu care explici (ori nu explici în destul) lecțiile... de fiecare pas, de fiecare cuvânt, de fiecare gest al tău, atârnă soarta viitoare a învățământului. Dacă tu ești dascăl adevărat, poate universul întreg să fie hâd și șubred ca o șandrama veche, tu, în sfera școalei tale, ești izvor de lumină, de frumusețe și armonie; fiindcă tu ești pentru copil însuși centrul, universul. Â', în AMICUL ȘCOALEI, Revistă pedagogică - culturală - socială. Organul oficial al Revizoratului școlar, al Comitetului școlar județean și al Asociației învățătorilor din județul Alba. Aiud, 1 Ianuarie 1927

69e96a3d-f129-465f-8655-f2b5547b5d68

Invitație la Alba-Iulia, în 6—9 august, la cel mai important forum educațional al anului Învățători, educatoare, profesori de gimnaziu sau liceu sunt invitați să participe la Congresul Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, la Alba—Iulia, în perioada 6 — 9 august 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Câteva sute de cadre didactice din România, R.Moldova, regiunile Cernăuți și Odessa din Ucraina și din Serbia dintre Timoc și Morava și-au rezervat deja locuri în hotelurile din cetatea unirii și au închiriat Casa de Cultură a Sindicatelor, cea mai încăpătoare sală din oraș, pentru 7 și 8 august.

Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că 'dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aș fi fost învățător'. Și-a anunțat prezența și maestrul Nicolae Furdui Iancu, cel care a fost 10 ani învățător în Alba-Iulia.

Ca întotdeauna, vor fi susținute numeroase cursuri și ateliere (cu adeverințe corespunzătoare) și vor fi invitați speciali din mediul didactic și cultural. Se vor putea face înscrieri și la un curs cu credite. Edituri prestigioase își vor prezenta noutățile și vor distribui pachete gratuite participanților. La Alba-Iulia se vor distribui și cele 500 de volume din 'Portrete de dascăli', 'Buletinul Congresului' și Revista AGIRo. Vor fi și alte surprize și momente memorabil de înălțătoare care îi vor face pe participanți să pomenească peste ani că 'am fost și eu la congresul de la Alba-Iulia'.

Se va face vorbire și despre rolul dascălilor în înfăptuirea unirii. La 1 decembrie 1918 au participat ca delegați de drept câte 2 delegați de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învățătorești din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș și câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 școli secundare, institute teologice, pedagogice și școli civile românești. Cadre didactice au mai participat atunci și ca delegați aleși în cercurile electorale românești dar și delegați reprezentând societăți culturale sau secțiuni comitatense ale gărzii naționale. Pe lângă acești învățători și profesori cu drept de vot au mai fost prezenți la Marea Adunare Națională alte sute de cadre didactice însoțind sătenii români din toate zările Transilvaniei.

Colegii care nu au nevoie de cazare și masă se pot încă înscrie urmând procedura de pe www.invatatori.ro Cei care au nevoie și de cazare și masă (folosind sau nu voucherele de vacanță) trebuie întâi să sune la 0723259290 și apoi le vom confirma dacă am reușit să contractăm locuri suplimentare la hoteluri.

Veniți români, veniți la Mecca noastră, / Veniți la Alba Iulia-n Ardeal!

Viorel Dolha,

președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România