Comunicat de presă - ISU Caraș-Severin

•  Comunicate
6 afişări

Analiza gestionării situațiilor de urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență SEMENIC al Județului Caraș-Severin, în trimestrul II al anului 2018

46f7668d-a647-4081-93fa-cf201d14779f

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 928 intervenții în situații de urgență. În 863 situații, intervenția a fost asigurată doar de către echipajele inspectoratului nostru, iar în 50 de cazuri s-a intervenit în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență. Serviciile voluntare au gestionat singure 15 intervenții.

Astfel, în trimestrul II al acestui an s-au gestionat:

— 47 incendii;

— 54 incendii de vegetație și altele;

— 121 alte situații de urgență, din care: 2 alunecări de teren, 7 misiuni pirotehnice, 30 evenimente publice, 74 inundații, 8 fenomene meteorologice;

— 36 acțiuni pentru protecția comunităților, din care: 6 protecția mediului, 11 salvări animale, 19 alte intervenții (degajări elemente de acoperișuri, deblocări uși, misiuni de căutare persoane, etc.);

— 670 intervenții S.M.U.R.D., din care: 581 asistență medicală de urgență, 35 descarcerare, 54 asistență persoane;

— 669 persoane au beneficiat de asistență (SMURD), din care: 617 adulți și 52 copii.

De asemenea, s-au efectuat:

— 194 recunoașteri în teren și misiuni de educare și instruire în domeniul situațiilor de urgență;

— 28 exerciții cu mijloace și forțe în teren;

— 22 misiuni asigurare/supraveghere zona.

Într-o situație, ehipajele inspectoratului au fost întoarse din drum, în 12 cazuri s-au efectuat deplasări fără intervenție, iar 7 situații semnalate s-au dovedit a fi alarme false.

Incendiile au afectat obiective din următoarele domenii de activitate:

locuințe — 16;

anexe gospodărești — 9;

mijloace de transport — 8;

alte proprietăți individuale—2;

industrie — 4;

alimentație publică/comerț—2;

alte domenii — 6.

În ceea ce privește destinația locului producerii incendiilor, situația este următoarea:

— poduri, acoperișuri-3;

— bucătării-7;

—camere de zi-5;

— holuri, balcoane-2;

— magazii, șoproane, afumătorii-4;

— curți-1;

— adăposturi animale-1;

— altele-16.

Principalele cauze determinante pentru producerea de incendii sunt: instalații electrice-16, acțiuni intenționate-9, foc deschis-8, alte împrejurări-7, mijloace de încălzire-5, coșuri de fum defecte sau necurățate-1, fumat-1.

În urma intervențiilor desfășurate, a fost salvată o persoană, 47 de animale și păsări, iar valoarea bunurilor protejate, respectiv salvate, a fost de 4.134.500 lei.

Nu au fost înregistrate victime sau decese ca urmare a manifestării incendiilor. La capitolul bunuri distruse, a fost înregistrată o valoare de 349.156 lei.

Cea mai dificilă intervenție desfășurată în perioada analizată a fost cea pentru stingerea incendiului izbucnit în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, în perioada 27 aprilie — 04 mai 2018, când, zilnic, peste 100 de pompieri și lucrători silvici au acționat pentru lichidarea focarelor; în spijin au fost solicitate și două elicoptere dotate cu echipamente de stingere din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

Înclinația și gradul mare de dificultate al terenului a îngreunat foarte mult atât deplasarea forțelor până la locul intervenției, cât, mai ales, intervenția în sine.

Transportul apei necesare stingerii și pentru consum propriu, a drujbelor și lopeților, s-a realizat individual de către personalul de intervenție, aspect care a solicitat la extrem personalul care a intervenit.

Având în vedere suprafața afectată și pagubele produse, se poate aprecia că intervenția s-a realizat operativ, întreaga 'luptă' dovendindu-se eficientă datorită faptului că s-a reușit menținerea limitelor focarelor pe un areal restrâns de numai 4 ha, și aceasta în pofida condițiilor prielnice de propagare: pante abrupte, curenți de aer turbionari, pădure de conifere seculară cu depuneri de material lemnos extrem de inflamabil pe un postament calcaros care se comportă precum piatra de var, întreținând și chiar ridicând temperatura solului.

Luna iunie a pus la încercare o serie de comunități din județul Caraș-Severin din cauza fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate. Pompierii militari, dar și personalul serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru protecția comunităților, limitarea și înlăturarea efectelor. Subunitățile de intervenție din subordinea inspectoratului nostru au acționat în 74 de situații cauzate de inundații.

Pentru verificarea operativității și viabilității unor documente privind intervenția și pregătirea în comun a forțelor specializate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'SEMENIC' al Județului Caraș-Severin a desfășurat două exerciții de cooperare cu forțe și mijloace în teren pe baza unor scenarii care privesc riscuri specifice identificate la nivelul județului:

în luna aprilie — producerea de inundații prin revărsarea unor cursuri de apă, respectiv din scurgeri de pe versanți;

în luna iunie — producerea unui seism puternic în municipiul Reșița.

La acestea se adaugă 6 antrenamente de înștiințare/alarmare a comitetelor locale pentru situații de urgență.

În concluzie, putem afirma că în trimestrul II al acestui an, teritoriul județului a fost trecut prin apă și foc, la propriu. Efectivele noastre au reușit să-și îndeplinească eficient misiunile, reducând efectele situațiilor de urgență produse și acționând pentru salvarea semenilor.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Purtător de cuvânt plt.maj. Tocmelea Magdalena