Comunicat de presă - Inițiativa România

 •  Comunicate
661 afişări

Ați trecut de linia roșie! Plecați! Jandarmeria Română este, prin lege, o instituție aflată în slujba cetățenilor, nu un instrument al unei vremelnice puteri politice, al inculpaților sau al partidelor. Într-o țară democratică nimeni nu poate abuza cetățenii și presa liberă, nimănui nu îi este permis să deturneze legile și instituțiile statului.

18a981fe-12ec-4b10-a886-f2fb40269e4a

Noi, organizațiile civice semnatare, condamnăm cu fermitate violența nejustificată, lipsa de profesionalism și reaua-voință demonstrate de forțele de ordine prezente în Piața Victoriei și în zona adiacentă în seara de 10 august. Experiența protestelor anterioare ne arată că jandarmii știu și pot să-și desfășoare activitatea în serviciul cetățenilor și, tocmai de aceea, constatăm gravitatea faptelor petrecute aseară și considerăm imperios necesară sancționarea acestora.

Solicităm demisia Guvernului Dăncilă, care, prin ordinul dat în seara de 10 august de către reprezentantul său în teritoriu, prin punerea în practică, de peste 1 an și jumătate, a unui program de guvernare bazat pe promovarea încălcării legii, corupției și nepotismului, dar și prin batjocorirea coeziunii și încurajarea dezbinării și a urii sociale între românii dinăuntrul și din afara granițelor României, este vinovat de situația în care a ajuns țara noastră în anul Centenarului Unirii: îndepărtarea de regulile statului de drept, de principiile spațiului comunitar european și de idealul binelui pentru toți cetățenii, indiferent de opțiunea politică sau de tipul de rezidență.

Cerem anchetarea celor vinovați și demisia factorilor de conducere responsabili pentru cele întâmplate aseară:

— Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, care, în calitate de reprezentant al Guvernului, a dat la ora 23:11 ordinul ca Jandarmeria să acționeze în forță, iar din acel moment s-au luat măsuri de o violență incredibilă astfel încât zona să fie evacuată. Nu a existat niciun avertisment. Cele ''trei lumini' la care face referire Jandarmeria au fost eventual un semnal intern.

— Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoș, și Directorul general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Alin Mastan, în calitate de factori de conducere ai Jandarmeriei, cărora le transmitem cu fermitate că nu există ''violență legitimă a statului' (așa cum s-au exprimat în conferința de presă de astăzi) împotriva copiilor și cetățenilor pașnici care s-au sufocat cu gaze și au fost vânați și încolțiți aseară, împotriva jurnaliștilor români și străini care își făceau meseria și nici împotriva propriilor angajați trimiși nepregătiți și neprotejați în mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili să le îndepărteze și rețină.

Atragem atenția asupra răspunderii Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, și a Viceprimarului, Aurelian Bădulescu, care, în ciuda faptului că au primit 4 notificări ale protestului de la 4 entități diferite încă din data de 14 iunie, au transmis în media informații confuze în mod deliberat și, împreună cu Jandarmeria, nu au făcut în seara de 10 august nicio încercare de a-i contacta pe cei care au notificat protestul și de a le cere sprijinul pentru izolarea persoanelor violente.

Am văzut aseară în Piața Victoriei și pe bulevardele adiacente cum jandarmi au bătut oameni fără să fie provocați, au aruncat grenade cu șrapnel care au lovit oameni care protestau pașnic și au dat cu gaze lacrimogene din toate părțile, nu doar acolo unde niște manifestanți au devenit violenți. Mai mult, am fost martorii unor acțiuni care demonstrează existența, la vârful statului român, a unui amestec cu potențial fatal de rea-voință și incompetență.

Susținem cu fermitate tragerea la răspundere în fața legii a tuturor celor vinovați de acțiuni violente, fie ei civili sau angajați ai Jandarmeriei Române.

Toate aceste acțiuni sunt documentate și pot fi dovedite cu fotografii, materiale video, declarații ale martorilor și certificate medico-legale. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj instituțional extrem de grav al forțelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenței la provocarea și stimularea acesteia care, din păcate, este ordonat și întreținut de cei care dețin, în prezent, puterea executivă în stat.

Noi, grupurile civice semnatare, ne poziționăm ferm împotriva violenței și condamnăm public atât declarațiile iresponsabile ale unor politicieni PSD-ALDE, care o apără și încurajează, cât și manipularea extrem de periculoasă propagată în media și pe rețelele de socializare din sfera de influență a PSD-ALDE. Atragem atenția în mod clar că propagarea unui climat de ură și violență socială aduce întotdeauna consecințe deosebit de grave pentru țara noastră, așa cum a fost cazul și în anii 1990.

Vom protesta din nou astăzi în Piața Victoriei împotriva violențelor și încălcării democrației și statului de drept și vom continua să milităm pentru drepturile fundamentale ale oricărui cetățean român la libertatea de exprimare și de opțiune.

Acțiunea Civică Galați

Asociația Aradul Civic (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

Corupția Ucide

Eu Ro Aleg 2.0 (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

Evoluție în Instituție

Geeks for Democracy

Inițiativa Timișoara (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

Inițiativa România (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

#Iașulnutace

#Insistăm

Oradea civică (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

Reactiv Brașov

#Reset

#REZISTENȚA

#Rezist Galați

România.Vie

Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

#VăVedem București

Vă Vedem din Sibiu

VeDem Just (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe