Comunicat de presă - Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

•  Comunicate
73 afişări

Victor Negrescu: 'Discursul privind Starea Uniunii întărește nevoia de consens în jurul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene'

d138c22a-d0ba-4ff9-a9a6-ee31b7863f79

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută mesajele președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, transmise prin discursul său cu privire la Starea Uniunii Europene.

'Apreciem angajamentul constant, atât al domnului Juncker personal, evidențiat și cu această ocazie, cât și a întregii Comisii Europene, pentru realizarea unei Uniuni mai eficiente în obținerea de rezultate concrete pentru toți cetățenii europeni', a afirmat ministrul delegat.

Această abordare este în concordanță cu viziunea și obiectivele pe care România urmărește să le promoveze pe durata Președinției sale la Consiliul UE, în prima jumătate a anului viitor.

'Împărtășim pe deplin și ne regăsim în viziunea conform căreia, în contextul actual, este nevoie de o Europă unită, puternică și solidară. Pentru România, inclusiv ca stat membru care va exercita în curând Președinția Consiliului UE, unitatea statelor membre reprezintă o premisă esențială atât în gestionarea provocărilor interne și externe, cât și în conturarea viitorului Uniunii Europene de o manieră care sa răspundă așteptărilor tuturor cetățenilor săi', a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Ministrul delegat reiterează pe această cale susținerea pentru viziunea Președintelui Comisiei Europene care pune accentul de interconectare, pe eliminarea diviziunilor Est-Vest și Nord-Sud și a tuturor barierelor existente, pentru a crea un spațiu unitar, al creșterii, competitivității și coeziunii la nivelul întregii Uniuni.

'Numai unitatea și coeziunea pot fi folosite ca vehicul în construirea unei Uniuni mai puternice — concepte care vor defini de o manieră fundamentală mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De aceea, am apreciat sprijinul Comisiei Europene, reiterat în cadrul discursului, pentru avansarea politicii de extindere, ca instrument care a reușit, prin valurile succesive de aderare, să proiecteze stabilitate și să reconcilieze istoria și geografia continentului. Uniunea trebuie să rămână un promotor angajat și activ al stabilității și dezvoltării în vecinătatea sa, inclusiv în vecinătatea estică', a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

România salută intenția Comisiei de a folosi contextul alegerilor europene de anul viitor și al Summit-ului european informal pe care România îl va găzdui la Sibiu pentru a continua aplicarea unor decizii și măsuri care să demonstreze cetățenilor capacitatea Uniunii de a-și îndeplini concret angajamentele asumate față de aceștia.

În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reiterează faptul că, în perspectiva președinției Consiliului Uniunii Europene, România susține o politică orientată spre cetățean și corelată cu coeziunea, o valoare elementară a construcției europene. În acest sens, România este pregătită să își asume un rol de mediator imparțial și să gestioneze agenda Consiliului UE de o manieră care să faciliteze consensul.

În acest sens, în opinia ministrului delegat pentru Afaceri Europene, discursul privind Starea Uniunii întărește nevoia de consens în jurul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De aceea ne aflăm în aceste zile la Sibiu împreună cu reprezentanți ai Secretariatului Consiliului pentru stabilirea ultimelor elemente organizatorice.

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziții comune ale statelor membre.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează