Comunicat de presă - Misiunea permanentă a României la ONU

 •  Comunicate
111 afişări

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut o intervenție în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema reformei operațiilor de menținere a păcii

82c174be-f683-462c-8317-4b1ba34062df

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut miercuri, 12 septembrie, o intervenție în cadrul dezbaterii pe tema reformei operațiilor de menținere a păcii, organizată de președinția americană a Consiliului de Securitate ONU.

În intervenția sa, ambasadorul României a subliniat importanța deosebită a celui mai vizibil instrument al ONU pentru asigurarea păcii și stabilității la nivel global: operațiile de menținere a păcii. A atras atenția asupra necesității adaptării operațiilor la realitățile actuale, menționând că: 'În vederea asigurării unui răspuns rapid și eficient pentru atingerea obiectivelor, eforturile statelor trebuie să se concentreze pe mobilizarea unui sprijin cât mai larg pentru dezvoltarea unor standarde clare, impunerea unei responsabilități sporite și dislocarea în teren a unor forțe bine echipate și pregătite corespunzător'.

Evocând inițiativa Secretarului-General ONU Antonio Guterres, intitulată 'Acțiunea pentru menținerea păcii' și lansată pentru a răspunde acestor provocări, Reprezentantul Permanent al României a exprimat sprijinul țării noastre pentru această inițiativă care susține necesitatea de a institui și conduce operații de menținere a păcii adaptate scopului acestora și de a promova o abordare cuprinzătoare a misiunilor din teren.

Ambasadorul Ion Jinga a arătat că România susține și promovează o politică de toleranță-zero față de actele de abuz și exploatare sexuală în misiunile de menținere a păcii, o atenție deosebită fiind acordată de către autoritățile române dimensiunii de prevenție a acestor acte. Astfel, personalul român care participă în astfel de operații este instruit în acest sens înainte de trimiterea în misiune. România este semnatară a Compactului voluntar al ONU privind Eliminarea Exploatării Sexuale și Abuzului, iar Președintele României este membru al Cercului Liderilor pentru Prevenirea și Răspunderea față de Exploatarea și Abuzul Sexual în cadrul Misiunilor ONU, for creat de Secretarul-General al ONU.

Diplomatul român a făcut referire la o serie de măsuri adoptate la nivelul Secretariatului ONU în vederea înființării de structuri specializate de generare a forțelor și capabilităților logistice. Totodată, a evidențiat transparentizarea procesului de selecție și recrutare a polițiștilor dislocați în operațiile de menținere a păcii, prin alinierea standardelor specifice la cadrul doctrinar specific poliției ONU, intitulat Strategic Guidance Framework: 'Reforma operațiilor ONU de menținere a păcii trebuie să înceapă cu o viziune comprehensivă și inclusivă care să stabilească standarde de evaluare a personalului, a performanțelor și răspunderii reale a acestuia. Acest set de principii definește viziunea României privind reforma sectorului de menținere a păcii, pe baza experienței de aproape trei decenii in misiuni si operații sub drapel ONU.'

Elemente de background:

Reuniunea a fost organizată de președinția SUA a Consiliului de Securitate al ONU la un an de la adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate nr. 2378/2017 prin care i se solicită Secretarului General al organizației să susțină un briefing anual pe tema reformei operațiilor ONU de menținere a păcii.

La eveniment au participat Secretarul General Adjunct pentru operații de menținere a păcii, Jean Pierre Lacroix, precum și Președintele Executiv al organizației non-guvernamentale 'Keeping children safe', Sarah Blakemore.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe