Patapievici, la Salonul de Carte de la Torino: Mă bucur foarte mult că în această sală poate fi rostită limba română

 •  Cultură
136 afişări

Președintele ICR, Horia Roman Patapievici, a adus, miercuri seara, la Torino, un elogiu limbii române, 'o limbă de origine latină, în care se împletesc tradiții culturale multiple'.

5e73e39c-ce6c-49cf-bd7c-61d1fdf8db24

'Mă bucur foarte mult că în această sală poate fi rostită limba română', a spus președintele ICR, în deschiderea concertului de gală oferit de România în seara premergătoare deschiderii oficiale a celei de-a XXV-a ediții Salonului Internațional de Carte de la Torino (10-14 mai), găzduit de Auditorium Giovanni Agnelli din Torino.

Patapievici a vorbit despre cultură, ca afirmare a libertății și dreptății, a individualității absolute, spontane, a creatorului, dar și ca mod de a fi împreună.

'Când intri în cultură, intri într-o comunitate, exact ca în Evanghelie, când se spune: Când veți fi doi în Numele Meu, atunci voi fi și eu cu voi', a spus președintele ICR, pentru care cultura — 'o Arcă a lui Noe a umanității'—se declină după indivizi și se conjugă după popoare'.

'Vă invit să vă urcați în Arca lui Noe așa cum cultura română o prezintă', a mai spus Horia Roman Patapievici.

Despre valoarea culturii române a vorbit Ernesto Ferrero, director editorial al Salonului Internațional de Carte de la Torino, care a amintit contribuțiile unor mari creatori români precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Tristan Tzara, Paul Celan, dar și pe acela ale unor creatori contemporanii: Herta Muler, sau Norman Manea.

Programul concertului, susținut de soprana Anita Hartig și tenorul Teodor Ilincăi, acompaniați de orchestra Filarmonicii din Torino, dirijată de Francesco Pasqualetti, va cuprinde piese originale și prelucrări din creația lui George Enescu, Charles Gounod, Leo Delibes, Giacomo Puccini, Pietro Mascagni, Johann Strauss, George Grigoriu, Pablo Sorozabal, Franz Lehar, Giuseppe Verdi.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneția, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), în parteneriat cu Salonul Internațional de Carte, Fundația pentru Carte, Muzică și Cultură, Primăria orașului Torino, Regiunea Piemonte și Provincia Torino, cu ocazia participării României ca Țară invitată de onoare la cea de-a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino.


Joi, în cadrul ceremoniei de deschidere, Piero Fassino, primarul orașului Torino și Rolando Picchioni, președintele Fundației pentru Carte, Muzică și Cultură, vor fi decorați cu Ordinul Meritul Cultural în Grad Ofițer, care le-a fost conferit de președintele României pentru "contribuția excepțională avută la promovarea culturii și limbii române, precum și a imaginii României în Republica Italiană".

În aceeași zi, prin colaborarea cu editura Pavesiana, vor fi lansate traducerile în limba italiană a celor mai cunoscute volume din opera lui Neagu Djuvara: "Tra Oriente ed Occidente. Gli Stati Romeni agli inizi dell'epoca moderna" și "Una breve storia dei romeni raccontata ai giovani".

Participarea țării noastre, ca invitată de onoare la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, este organizată de Institutul Cultural Român (ICR), prin Centrul Național al Cărții și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneția, în parteneriat cu colectivul de limba și literatura italiană din cadrul Universității București și Asociația Italiană a Româniștilor.

Programul delegației române este unul bogat în manifestări culturale, focalizate pe promovarea literaturii române, a traducerilor și a politicilor editoriale din România, la manifestările cu caracter literar urmând să participe nume importante din peisajul literaturii, criticii și jurnalisticii din Italia, româniști, traducători, profesori universitari sau specialiști cu o experiență remarcabilă în traducerea și promovarea culturii române în Italia, dar și traducători în plină afirmare sau încă în formare. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe