Volumele "Securitatea și intelectualii în România anilor '80" și "România și războaiele minții", lansate la Fundația Titulescu

 •  Cultură
500 afişări

Volumele "Securitatea și intelectualii în România anilor '80", de dr. Liviu Țăranu, și "România și războaiele minții", de dr. Florian Banu, au fost lansate, miercuri, la sediul Fundației Titulescu.

44aaf597-a25c-4393-92b5-66f3228d1b44

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Fostul șef al statului Ion Iliescu, președinte al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), a apreciat că volumele lansate sunt interesante, lărgind plaja intelectuală de prezentare a domeniului.

El consideră că volumul "Securitatea și intelectualii în România anilor '80" încearcă să prezinte climatul foarte apăsător și modul în care Securitatea își crease un obiectiv în a urmări intelectualii.

Ion Iliescu a rememorat acuzația de "intelectualism" care i-a fost adusă de Nicolae Ceaușescu în anii comunismului, pe care a mărturisit că nu a înțeles-o.

"A fi intelectual era atunci o culpă", a spus Iliescu.

În opinia Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS, volumul "Securitatea și intelectualii în România anilor '80" are menirea de a spulbera o idee care circulă mai ales printre românii din străinătate, potrivit căreia nu a existat o rezistență a intelectualilor din țară la regimul comunist.

El a exemplificat cu scrisoarea Doinei Cornea, pe care a apreciat-o drept un "monument de civism".

Dr. Constantin Corneanu a apreciat că lucrările reprezintă o provocare de excepție, care îndeamnă la reflecție și la analiză, prin documentele incluse. Potrivit lui, "România și războaiele minții" este un studiu excepțional despre cum Securitatea a încercat să perpetueze regimul comunist din România printr-un abil sistem de dezinformare.

Dr. Florian Banu a declarat că a pornit de la încercarea de a înțelege prin analiză cum s-a ajuns la sfârșitul Războiului Rece în cazul României, prin Revoluția din Decembrie 1989.

"Am încercat să identific modul în care regimul comunist, Partidul Comunist, a reușit să convingă o bună parte a cetățenilor să adere la idealurile pe care le promova", a spus Banu.

Dr. Liviu Țăranu a dezvăluit faptul că a pornit la redactarea lucrării de la o discuție cu istoricul ieșean Alexandru Zub, care i-a sugerat că din perioada comunistă ar fi rămas necercetată tema complicităților cu regimul.

"Securitatea viza, cu chiul ei vigilent, vârfurile intelectualității noastre, fie că proveneau din rândul economic, social sau cultural", a spus Țăranu, întrebându-se dacă a existat o complicitate între intelectualitatea din țară și Securitate.

El a menționat că, prin documentele publicate, încearcă un posibil răspuns la această întrebare, dar și o radiografie a vieții intelectuale a acelor ani (1980-1989), făcută nu doar prin lentila Securității, ci și prin cele câteva note informative făcute de unii intelectuali.

"Totuși, nu putem trece cu vederea faptul că o parte a intelectualilor a fost atrasă în structurile de putere comuniste și au primit și importante beneficii materiale", a susținut Liviu Țăranu.

Prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, director științific al IRRD, a apreciat că tematicile cărților, pe care a mărturisit că le-a citit din scoarță în scoarță, sunt unele inedite, iar volumul "Securitatea și intelectualii în România anilor '80" evidențiază că este evidentă în activitatea Securității prioritatea factorului politico-ideologic.

Directorul IRRD, Claudiu Iordache, a afirmat că societatea comunistă a rezistat din cauza sprijinului intelectualilor pe care i-a format, colaboraționismul continuând și astăzi prin susținerea ideii de lovitură de stat, și nu a aceleia de revoluție.

Lucrările editate de IRRD în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității redau, prin intermediul unui aparat argumentativ bine structurat, profilul societății comuniste românești, de la actorii politici influenți și până la simplii subordonați (populația), oferind cititorilor o serie de documente importante referitoare la tehnicile de manipulare și control utilizate de aparatura statului contra cetățenilor.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe