PACT: AGERPRES, SRR și TVR sunt instituții profesionale, nu politice

 •  Cultură
1064 afişări

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) subliniază că AGERPRES, Serviciul Român de Radiodifuziune și Televiziunea Română sunt instituții profesionale, nu politice, iar "intenția îngrijorătoare de a le acapara politic" ar înscrie România "pe o listă rușinoasă de regimuri iliberale".

0e0724ca-8362-44db-9d9e-4d07ecdf13d5

Sursa foto: facebook.com/pactpentruromania

"Actualul ministrul al Culturii dorește transformarea instituțiilor publice de media în biroul de presă al statului. Printr-un proiect de lege inițiat de domnul Lucian Romașcanu se dorește modificarea procedurii de numire și demitere a directorului general al AGERPRES fără criterii profesionale care ar putea sta la baza votului împotriva raportului de activitate. Astfel, conducerea agenției naționale de presă ar urma să fie controlată politic direct", se arată într-un comunicat transmis de PACT.

După cum precizează sursa citată AGERPRES este condusă, în prezent, de un Consiliu Director, al cărui președinte este directorul general. Membrii Consiliului Director, în afară de președinte, sunt angajați prin concurs, fără imixtiune politică. Directorul general este numit de către premierul în funcție, numire urmată de un vot parlamentar

"Scopul final ar fi contopirea celor trei (AGERPRES, SRR, SRTV) sub o conducere unică, subordonată politic, ceea ce ar reprezenta o lovitură gravă la adresa democrației din România. AGERPRES, Serviciul Român de Radiodifuziune și Televiziunea Română sunt instituții profesionale, nu politice. Această intenție îngrijorătoare de a le acapara politic ar înscrie România pe o listă rușinoasă de regimuri iliberale, alături de țări precum Ungaria sau Polonia care au recurs la astfel de practici, atentând la unul dintre fundamentele democrației — libertatea presei", apreciază PACT.

Potrivit reprezentanților platformei civice, "planul PSD de transformare a României într-un regim iliberal" continuă prin "asaltul" la independența presei.

"După atacurile la adresa justiției și partenerilor externi (de exemplu, Ambasada SUA), PSD mai face un pas spre scoaterea României din grupul democrațiilor liberale europene. Liviu Dragnea și complicii săi plănuiesc să transforme agenția națională de presă, radioul și televiziunea română în grupul de presă privat al PSD", se mai arată în același comunicat.

Comisia pentru cultură a Senatului a dat, pe 11 octombrie, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de completare a Legii de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă AGERPRES prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate a instituției.

"Am mers pe propunerea colegilor din comisie ca și în cazul Agenției Naționale de Presă să mergem pe criterii care există deja la Televiziunea Română și la radioul public. Atunci când lucrurile par să nu se îndrepte în direcția bună acolo, Parlamentul se poate uita pe raport și poate lua o decizie în privința directorului general", a declarat președintele comisiei, Radu Cosmin Preda, la finalul ședinței.

Prezent la lucrările comisiei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a arătat că nu susține această modificare legislativă.

"Nu susținem această modificare legislativă. Considerăm că, în acest moment, nivelul de control exercitat asupra Agenției Naționale de Presă AGERPRES este mai mult decât suficient. Vorbim de o instituție de presă și alăturarea celor două noțiuni — de control și de presă — nu considerăm că este foarte benefică nici dezvoltării presei, nici libertății de exprimare la modul general", a subliniat el.

De asemenea, Alexandru Giboi a subliniat că sunt foarte multe aspecte privind legea AGERPRES care trebuie discutate și îmbunătățite, "aduse în 2017, nu trimise înapoi în 1990".

La rândul său, președintele Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a susținut punctul de vedere al directorului general al AGERPRES.

"Nicio schimbare de majoritate politică nu ar trebui să influențeze conducerea unei agenții naționale de presă, agenție care este cea mai mare din România, o agenție care are o tradiție pe care o cunoașteți cu toții. Este frustrant în primul rând pentru jurnaliștii din Agenția Națională de Presă AGERPRES să existe o presiune politică la fiecare alegere sau la fiecare schimbare de coaliție politică", a afirmat Godinac.

Sindicatele europene de profil au solicitat Parlamentului și Guvernului României depolitizarea serviciului public de radio, retragerea proiectului de lege care modifică Legea de funcționare a AGERPRES, inițiată de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din domeniul cultură și mass-media și renunțarea de către Ministerul Culturii la intenția de divizare a acestui sector.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind — SRJ MediaSind — reprezentanții UNI Europa Media, Entertainment & Arts au dezbătut, în cadrul Adunării Generale ce a avut loc în perioada 14-16 octombrie, la Bruxelles, o serie de probleme din domeniu, precum politizarea instituțiilor publice de media, modul de funcționare a dialogului social, media pluralismul, condițiile de muncă, retribuirea corectă a angajaților și fake news.

Totodată, directorul Agenției Naționale de Presă a transmis o scrisoare deschisă ambasadorilor acreditați la București în care și-a subliniat disponibilitatea către o dezbatere decentă pe subiectul evoluției AGERPRES, "bazată pe criterii profesionale, obiective, nu pe criterii politice" precizând că își menține angajamentul față de misiunea de a proteja adevărul și de a oferi informații publice de calitate.

Subiectul a fost preluat și de instituții media de prestigiu precum New York Times, Washington Post, Euronews sau Fox News.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu.

AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, editor: Cătălin Alexandru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe