Coaliția Națională pentru Modernizarea României nu susține modificarea legii AGERPRES

 •  Cultură
1216 afişări

Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, a avut, miercuri, la sediul agenției, o întrevedere cu vicepreședintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Liviu Beșleagă, în cadrul discuțiilor fiind abordată tema modificării legii AGERPRES.

377bb0dd-31c0-4acf-856b-2eed04565dca

Alexandru Giboi și Liviu Beșleagă și-au exprimat, într-o declarație de presă comună, dezacordul față de modificarea legii AGERPRES, așa cum a fost propusă și votată de Senatul României.

"Agenția Națională de Presă AGERPRES trebuie să rămână independentă de orice ingerință politică. În acest moment, AGERPRES este un pilon de stabilitate și profesionalism al presei românești, iar subordonarea sa politică ar conduce la pierderea credibilității acestei instituții de presă publică. Odată cu pierderea credibilității, va urma și declinul Agenției. Evoluția și modernizarea AGERPRES nu pot fi asigurate decât prin menținerea stabilității și echidistanței editoriale. Din aceste motive, nu susținem modificarea legii AGERPRES, așa cum a fost propusă și votată de Senatul României", au precizat Alexandru Giboi și Liviu Beșleagă.

De asemenea, în acest context, președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a afirmat că va solicita întâlniri cu comisiile parlamentare din Camera Deputaților pentru identificarea celor mai bune soluții de păstrare a independenței editoriale și a libertății de exprimare a jurnaliștilor din cadrul agenției.

"În urma întâlnirii informale pe care am avut-o cu reprezentanții mediului diplomatic acreditat la București a reieșit îngrijorarea acestora față de independența tot mai scăzută a jurnaliștilor din mediul privat sau de stat. Există, din păcate, o tendință de control dinspre toate zonele societății: politic, business, clanuri interlope, de control asupra opiniilor exprimate în spațiul public și de reducere a surselor obiective de informare. Cu privire la legea AGERPRES, vom solicita întâlniri cu comisiile parlamentare din Camera Deputaților pentru identificarea celor mai bune soluții de păstrare a independenței editoriale și a libertății de exprimare a jurnaliștilor din cadrul Agenției", a precizat el.

Senatul a adoptat, pe 30 octombrie, inițiativa legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al instituției.

Proiectul, inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu, urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

În expunerea de motive a actului normativ, inițiatorii susțin că directorul general al AGERPRES ''se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său'', adăugând că, dintre ''instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenția Națională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acțiune în cazul în care constată un management neperformant''.

Directorul Agenției Naționale de Presă a transmis o scrisoare deschisă ambasadorilor acreditați la București în care și-a subliniat disponibilitatea către o dezbatere decentă pe subiectul evoluției AGERPRES, "bazată pe criterii profesionale, obiective, nu pe criterii politice".

Subiectul a fost preluat și de instituții media de prestigiu precum New York Times, Washington Post, Euronews sau Fox News.

ActiveWatch a apreciat că modificările propuse la legea de funcționare AGERPRES riscă să alinieze agenția națională de presă "în galeria de instituții controlabile" și a atras atenția asupra faptului că la dezbaterile de la Comisia pentru cultură și media din Senat societatea civilă a fost prezentă, dar ignorată "cu desăvârșire".

AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, Livia Popescu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Cultură

Cele mai citite din Cultură

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe