Cristian Dumitrescu: Cooperarea Economică a Mării Negre, un interes aparte pentru România

 •  Economie
193 afişări

România a arătat de-a lungul timpului un interes aparte în ceea ce privește Cooperarea Economică la Marea Neagră, indiferent de culoarea politică a guvernelor sau parlamentelor, a declarat marți vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, cu prilejul celei de-a 42-a reuniuni a Comisiei Juridice și Politice a APCEMN.

e0676e8a-96f8-47d9-bce0-a14b174c75e1

"Mă gândesc cu mândrie la faptul că țările noastre și-au asumat, încă de acum două decenii, provocarea de a reinventa instrumentul numit cooperare, în noile condiții și cerințe ale contextului geopolitic internațional post — Război Rece. Astfel, liderii politici de atunci — în fapt, părinții fondatori ai OCEMN — au dovedit viziune și curaj atunci când au creat această organizație, aducând împreună țări precum România, în care statul de drept era încă fragil după ani de totalitarism comunist, țări ce își dobândiseră independența recent, care abia urmau să învețe exercițiul democratic. În ce privește rolul asumat de România, subliniez că, indiferent de culoarea politică a Guvernelor și Parlamentelor care s-au succedat, Cooperarea Economică a Mării Negre a însoțit constant procesele de aderare a țării noastre la UE și NATO", a spus acesta.

Cristian Dumitrescu a adăugat că atingerea acestor obiective de către România nu a diminuat implicarea și nici interesul pentru tot ceea ce înseamnă problematica și strategiile OCEMN și APCEMN, organizații în cadrul cărora România "rămâne același participant activ și de încredere".

Senatorul PSD a subliniat faptul că, în opinia sa, OCEMN și dimensiunea sa parlamentară s-au dezvoltat și au depășit "etapele vorbitului în șoaptă, tatonărilor sau întrebărilor fără răspuns", iar OCEMN și APCEMN au căpătat treptat "voci mai puternice și foarte multe răspunsuri și voința și instrumentele cu care pot conlucra cu parteneri dintre cei mai diverși, în beneficiul tuturor membrilor".

"În opinia mea, acestea sunt principalele premise pentru implementarea cu succes a strategiilor de întărire a OCEMN și a organismelor sale înrudite și de creștere a vizibilității și rolului lor regional, pentru revigorarea cooperării cu Uniunea Europeană și cu alte organizații relevante pe scena internațională, precum și pentru îndeplinirea celorlalte ținte asumate în cadrul noii Agende Economice pentru un parteneriat întărit în OCEMN. În acest sens și având în vedere rolurile constituționale ale parlamentelor, sprijinul politic, legislativ și bugetar pe care, în calitate de parlamentari, putem și dorim să îl acordăm reformelor și proiectelor care răspund interesului național, apreciez ca deosebit de utilă și de importantă dezbaterea cu privire la rolul APCEMN în dezvoltarea cooperării în regiunea Mării Negre", a mai afirmat Dumitrescu.

Acesta a ținut să precizeze că APCEMN este "cea mai legitimă instanță și cel mai stabil reper" pentru susținerea unor proiecte de anvergură în zona Mării Negre.

"Adunarea Parlamentară reprezintă o resursă a cărei valoare și al cărei potențial nu sunt încă pe deplin valorificate deși, tocmai prin reprezentativitate, instituțiile parlamentare alese în mod democratic pot deveni o forță motrice vitală pentru promovarea și punerea în practică a oricărei inițiative de cooperare", a adăugat acesta.

Evenimentul, care are loc marți și miercuri la București, reunește delegații parlamentare din cele 12 țări membre ale Adunării — Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina. Tema de dezbatere este 'Rolul APCEMN în dezvoltarea cooperării în regiunea Mării Negre: provocări și perspective'. AGERPRES (A — autor: Cătălina Barbu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe