RETROSPECTIVĂ 2013 -Un an calm pentru cursul de schimb

 •  Economie
160 afişări

2013 a fost un an bun pentru moneda națională, cu minime mai mici decât în anul anterior și cu variații mai puțin ample decât cele la care ne putem aștepta în viitor, potrivit estimărilor economiștilor din bănci.

01999301-26ab-4699-935e-cbc9620ccee8

(Foto: TANJUG ARHIVA /DANILO PETERNEK)

La începutul anului, pe data de 3 ianuarie, cursul de schimb a fost 4,4153 lei/euro. Cea mai bună cotație a fost înregistrată pe 3 mai, 4,3072 lei/euro, iar cea mai slabă pe data de 7 iunie când un euro a fost cotat oficial la 4,5535 lei.

Astfel, 2013 este un an mai bun dacă îl comparăm cu 2012, când moneda națională a consemnat minime istorice în raport cu euro. Ziua în care România a avut cea mai depreciată monedă anul trecut pe 3 august, atunci când cursul a atins nivelul de 4,6481 lei/euro.

"2013 a fost un an calm pentru cursul de schimb, atât în comparație cu anii precedenți cât și față de ceea ce ne așteptăm pentru viitor. În 2013, leul nu a ieșit din intervalul 4,30 — 4,60 și, mai mult, în două treimi din perioada de tranzacționare el a evoluat într-un interval foarte strâns 4,40 — 4,50. Începând din 2014, anticipăm variații mai mari ale leului, pe măsură ce investitorii străini vor deveni tot mai prezenți în piață, banca centrală a Statelor Unite va reduce stimulii monetari generoși furnizați până în luna decembrie 2013, iar calendarul politic intern va fi unul încărcat. Mișcările leului nu vor pune în pericol rata inflației și nici capacitatea de plată a celor cu credite în valută dacă România va continua reformele convenite cu FMI și Comisia Europeană, dar oricum vor fi mai ample față de ce am avut în 2013", a declarat, pentru AGERPRES, analistul — șef al BCR Eugen Sinca, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR).

Acesta susține că, în paralel cu reforma sectorului public, este nevoie și de o restructurare a sectorului privat printr-o aliniere mai bună la cerințele piețelor de consum. Turismul și industria alimentară sunt două exemple clare unde oferta autohtonă este inadecvată, iar sumele plătite de România în cadrul tranzacțiilor internaționale pun presiune asupra cursului de schimb.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist șef al ING Bank România, subliniază impactul includerii de către JP Morgan a titlurilor de stat românești în indicele global GBI-EM.

"Moneda națională a ieșit în 2013 din tiparul ultimilor ani. Anul 2013 a adus o stabilizare a leului, iar aceasta a fost determinată de includerea titlurilor de stat românești într-un indice de renume ce a pus România pe harta investitorilor internaționali activi în această clasă de instrumente. În plus, corecțiile economiei românești au accelerat în 2013 (pe fondul inflației deosebit de ridicate și a activării unei noi fabrici de autoturisme), acestea reflectându-se într-o ajustare puternică a deficitului de cont curent. Toate aceste evoluții au așezat moneda națională pe o traiectorie de apreciere, însă aceasta nu a fost foarte pronunțată, fiind aparent temperată de acțiunile băncii naționale. Aceasta reprezintă încă o schimbare, BNR inversându-și astfel activitatea pe acest front, după o susținere consecventă a monedei naționale pe parcursul ultimilor 5 ani", a declarat Vlad Muscalu, economist șef al ING Bank România.

Vlad Muscalu anticipează un curs de 4,35/euro pentru finalul anului următor și precizează că este posibil ca activitatea băncii centrale din piața valutară să se tempereze în 2014, aceasta permițând probabil o apreciere ușoară a monedei naționale pe măsură ce activitatea economică se îmbunătățește.

"Evoluția cursului în 2013 a fost relativ zbuciumată în prima parte a anului, în urma creșterii vizibilității României pe piețele internaționale și influxurilor de investiții de portofoliu în titluri de stat. Turbulențele externe au crescut volatilitatea cursului de schimb la începutul semestrului al doilea, dar evoluția ulterioară a euro/leu a fost stabilă. În aceste condiții, estimăm că implicarea BNR în piața valutară a fost redusă", a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Țiriac Bank.

Acesta previzionează o evoluție stabilă a cursului de schimb în 2014, creșterea absorbției de fonduri europene (presiuni de apreciere), fiind compensată de procesul de dezintermediere financiară și volatilitatea capitalurilor străine.

"Cursul de schimb ar putea fi influențat în primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul rămâne într-o poziție relative favorabilă comparativ cu celelalte monede din regiune. Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulențelor politice, având în vedere presiunile anului electoral", a spus Mihai Pătrulescu.

Banca Națională a României a anunțat vineri cu curs de 4,4754 lei pentru un euro. În luna decembrie moneda națională a fost tranzacționată în intervalul 4,4359-4,4806 lei/euro.

Din punct de vedere al valorii medii lunare, cel mai depreciat leu a fost în luna iunie a anului 2013, când cursul a fost de 4,4765 lei/euro, iar cel mai puternic leu a fost în luna mai, 4,3375 lei/euro.

În previziunile de toamnă, comisia Națională de Prognoză estima pentru acest an un curs de schimb mediu de 4,42 lei/euro, iar pentru 2014 unul de 4,45 lei/euro.AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor:Nicoleta Gherasi)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe