Deficitul bugetar pe primele 11 luni din 2013 a urcat la 1,56% din PIB

 •  Economie
280 afişări

Deficitul bugetar pe primele 11 luni din 2013 a urcat la 1,56% din PIB față de 1,21% din PIB la finalul lunii octombrie, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.

5a3121b4-7bde-475d-8598-fe8ed088ed8b

Foto: AGERPRES ARHIVA / GABRIEL PETRESCU (C)

Ținta de deficit bugetar pentru 2013 este de 2,5% din PIB, revizuită în creștere cu 0,2 puncte procentuale la ultima rectificare bugetară și agreată cu Fondul Monetar Internațional /FMI/.

'Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2013 s-a încheiat cu un deficit de 9,8 miliarde lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel ce se menține în parametrii agreați cu partenerii noștri internaționali și confirmă politica de consolidare fiscală. Soldul primar aferent aceleiași perioade este pozitiv (+0,1 % din PIB), menținându-se în limitele cerute de o politică bugetară prudentă și sustenabilă', precizează MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 182,6 miliarde lei, reprezentând 29,2% din PIB, au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului 2012.

Încasările din impozitul pe venit au crescut cu 7,9% datorită creșterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creșterii punctului de pensie și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 și respectiv 1 iulie 2013.
Față de aceeași perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4%, în condițiile în care încasările din TVA au crescut cu 4%, în timp ce rambursările au fost cu 4,6% mai mari.

Accizele au crescut cu 3,4% ca urmare a majorării accizei la motorină, bere și țigarete, precum și a influenței cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Creșteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+194,4 milioane lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane lei, în principal, ca urmare a încasării taxelor de licență pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio), precum și din sumele din vânzarea certificatelor de emisie (+ 125,6 milioane lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări sociale au crescut cu 5%, datorită creșterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 și respectiv 1 iulie 2013. Încasările din contribuțiile de asigurări au fost afectate de obligația de restituire a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate către pensionari dar și de creșterea în anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuții aferentă fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile din impozite și taxe pe proprietate cu 6,2 % și la taxe pe utilizarea bunurilor și autorizarea utilizării bunurilor cu 4,2%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate au continuat evoluția ascendentă fiind cu 13,2% mai mari față de cele din luna precedentă.

În bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeană aferente proiectelor al căror beneficiari sunt instituțiile publice, nefiind incluse și cele destinate sectorului privat.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 192,4 miliarde lei, reprezentând 30,8% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 3,3% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB au scăzut cu 0,9 puncte procentuale.

S-au înregistrat creșteri la cheltuielile de personal (+13,6%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar și a plății obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești. Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut de asemenea cu 11,3%, ca urmare a măsurilor legislative și a resurselor alocate în scopul plății arieratelor de către administrațiile locale, precum și pentru plata arieratelor la spitale conform HG 278/2013.

De asemenea, creșterea cheltuielilor cu bunuri și servicii a fost determinată de implementarea Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislația românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întîrzierilor în efectuarea plăților comerciale.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB. AGERPRES (AS-editor:Ady Ivașcu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe