RETROSPECTIVE 2013 - BNR a redus dobânda cheie la 4%, analiștii se uită la reducerile preconizate în 2014

 •  Economie
161 afişări

Banca Națională a României a redus succesiv dobânda de politică monetară în acest an, ajungând la 4% pe an, iar analiștii cred că relaxarea monetară va continua la începutul anului viitor.

badd9099-30c6-4c73-a285-81f6ad5b0a2c

(Foto: AGERPRES ARHIVA /LUCIAN TUDOSE)

Consiliul de Administrație al BNR a decis, la începutul lunii iulie, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte două reduceri de câte 0,25 puncte procentuale au fost decise în septembrie și noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.

"Evoluția ratelor de dobândă în 2013 a fost surprinzătoare în debutul anului, atitudinea investitorilor nerezidenți inversându-se în câteva săptămâni, la scurt timp după depășirea alegerilor generale și anunțarea includerii titlurilor de stat în acel indice de renume. Această îmbunătățire a apetitului investitorilor a disipat îngrijorările privind amenințările la adresa stabilității financiare și a permis Băncii Naționale să reducă rata dobânzii de politică monetară și să potențeze aceste reduceri printr-o politică de lichiditate deosebit de stimulativă. Scara reducerii ratei de politică monetară a fost surprinzătoare chiar dacă pe parcursul ultimelor luni am avut unele dintre cele mai agresive prognoze în această direcție", a declarat, pentru AGERPRES, economistul șef al ING Bank România, Vlad Muscalu.

Acesta susține că relaxarea monetară va continua și în debutul anului viitor, anticipând încă două reduceri de 25 de puncte de bază către 3,50% și o reducere ușoară a ratei rezervelor obligatorii pentru pasivele în lei.

"Deoarece nu credem că așteptările noastre sunt reflectate complet în cotațiile din piața interbancară, credem că aceste acțiuni ale băncii centrale vor determina o continuare a scăderii ratelor de dobândă pentru produsele destinate companiilor și populației. Al doilea semestru al anului următor va aduce, probabil, o inversare a tendințelor prețurilor alimentare ce ar determina o accelerare a inflației (estimăm o creștere a acesteia către 4,6% în finalul anului) fapt ce va antrena, probabil, o creștere ușoară a ratelor de dobândă (prognozăm că ROBOR la trei luni va încheia anul următor la 2,9%)", a mai spus Muscalu.

Senior economistul UniCredit Țiriac Bank, Mihai Pătrulescu, susține că nivelul ratei inflației a surprins în mod pozitiv în 2013, creând astfel spațiu pentru reducerea dobânzii cheie. De asemenea, relaxarea condițiilor monetare a fost justificată și de evoluția modestă a creditului în economie. În această perioadă, mecanismul de transmisie a politicii monetare a fost eficient, fiind facilitat de lichiditatea amplă din sistemul bancar.

"Deciziile viitoare privind politica monetară vor fi condiționate de evoluția inflației și prețurile activelor financiare. Introducerea accizei adiționale pe combustibili a majorat prognoza noastră pentru inflație până la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5 puncte procentuale) și a temperat tonul relaxat al reprezentanților BNR. Astfel, considerăm că banca centrală va reduce rata de dobândă la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua tăiere pe 4 februarie este mai puțin probabilă. De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa condițiile monetare", a mai spus Pătrulescu.

La rândul său, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR) și analist — șef al BCR, Eugen Sinca, crede că BNR va favoriza și în 2014 dobânzile scăzute din piața monetară pentru reluarea creditării în lei.

"O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei spre 10% va elibera 5 — 6 miliarde de lei în mai mulți pași și va ieftini în continuare creditele în monedă națională. Diferențialul dintre rata anuală de creștere a creditului în lei și a celui în valută s-a adâncit în favoarea creditului în moneda națională spre finalul lui 2013 și există toate bazele pentru continuarea acestui trend", susține Eugen Sinca.

Potrivit acestuia, o altă tendință devenită evidentă în 2013 este accesul companiilor românești la surse alternative de finanțare, de tipul listărilor la Bursa de Valori și a emisiunilor de obligațiuni corporative, care, dincolo de bani, aduc și imagine publică pozitivă.

"O strategie de grăbire a listărilor la bursă și a emisiunilor de obligațiuni corporative în primul trimestru din 2014 ar putea fi inspirată, având în vedere că, pe măsura trecerii timpului, Banca Centrală a Statelor Unite va reduce tot mai mult lichiditatea furnizată piețelor financiare", a subliniat Sinca.

Pe lângă BNR, băncile comerciale au tăiat din dobânzile la depozite și credite, trendul fiind prezent pe tot parcursul anului, potrivit datelor datelor prezentate de Banca Centrală.

Astfel, dobânzile pentru depozitele la termen existente în sold ale populației au coborât de la 5,30% pe an în ianuarie la 4,33 în octombrie, iar în luna iulie acestea se situau la 4,77%. În cazul depozitelor noi la termen ale populației, dobânzile au coborât de la 5,61% pe an în ianuarie la 4,19% în octombrie, iar în iulie se situau la 4,77%.

În ceea ce privește dobânzile la creditele existente în sold luate de populație, dobânzile se situau la 13,34% în ianuarie, la 12,48% în iulie și la 11,81% în octombrie. În cazul creditelor noi pentru populație, dobânzile au coborât de la 12,25% în ianuarie, la 11,43% în iulie și la 9,54% în octombrie. AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe