(Corespondență) Zeci de tineri s-au adunat în fața PE pentru a susține opțiunea europeană a Republicii Moldova

 •  Externe
228 afişări

Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Zeci de tineri din Republica Moldova și România, eurodeputați români, diplomați, precum și liderul liberalilor europeni, Graham Watson, s-au adunat, marți, în jurul prânzului, în fața Parlamentului European (PE), pentru a-și exprima susținerea față de orientarea europeană a Republicii Moldova. Acțiunea a fost sugestiv intitulată 'Flori pentru Moldova, flori pentru viitor'.

2bcef26e-44e5-49f7-aef2-6fe4a43f5c4a

Foto: AGERPRES FLUX / FLORIN STEFAN

Liderul delegației PDL în PE, Theodor Stolojan, a declarat că îl leagă o prietenie foarte trainică de oamenii din Republica Moldova, întrucât în cinci din cei șase ani în care a lucrat la Banca Mondială s-a ocupat de proiecte în această țară. 'Mă bucur că acum, în PE, pot să susțin în continuare interesele oamenilor din Republica Moldova și ale acestei țări. Avem deja o realizare extrem de importantă în PE, și anume faptul a fost adoptat raportul care elimină orice restricții în exportul de vin din Republica Moldova în toate statele membre UE începând cu 1 ianuarie 2014. A fost un răspuns extraordinar al UE vizavi de necazurile pricinuite de unele măsuri luate de Rusia în legătură cu blocarea exporturilor de vin din R. Moldova. Sigur că următoare etapă este pentru noi, în PE, să facem toate demersurile astfel încât să poată fi semnat Acordul de Asociere cu UE', a spus Stolojan pentru AGERPRES.

El a adăugat că o etapă importantă este și liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, decizie recomandată de Comisia Europeană la finalul lunii noiembrie. 'Pe urmă, sigur că urmează un drum mai lung, în care Republica Moldova să aspire să devină un stat membru al UE. E un drum mai lung, dar sunt sigur că Moldova îl va parcurge', a mai spus Theodor Stolojan.

Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Mihai Gribincea, a apreciat că acțiunea organizată de tinerii basarabeni care se află la Bruxelles este cu atât mai importantă cu cât, 'în anumite capitale, se încearcă a se prezenta politica de integrare a Republicii Moldova drept o doleanță a clasei politice, care nu este susținută de populația țării'. 'Evenimentul de astăzi, organizat de tineri, este o dovadă că diaspora moldovenească susține politica de integrare europeană a guvernului. Ne bucurăm că moldovenii de aici, de la Bruxelles, nu uită de țară, de ceea ce se întâmplă acasă și, prin asemenea acțiuni, își manifestă susținerea pentru planurile R. Moldova de integrare europeană', a spus Mihai Gribincea.

El a mai apreciat că prezența la eveniment a lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni, este 'un semnal de susținere a Republicii Moldova în demersul ei proeuropean'.

Organizatorii acțiunii 'Flori pentru Moldova, flori pentru viitor' afirmă că 'scopul principal a fost celebrarea parafării Acordului de Asociere cu UE, care este un pas foarte important în dezvoltarea economică, politică și socială a țării'.

'Evenimentul este organizat de un grup de inițiativă format din tineri din Bruxelles, din Republica Moldova și din România, și, chiar dacă este primul eveniment de acest gen organizat, ne bucurăm că a avut totuși un răspuns pozitiv și sperăm că vom mai organiza acțiuni de acest fel și pe viitor', a spus Victoria Onofreiciuc, de 26 de ani.AGERPRES/(editor: Cristina Mac)/FOTO PE FLUX***

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe