Gheorghe Funar, candidat la alegerile prezidențiale 2014 (biografie)

 •  Documentare
636 afişări

Gheorghe Funar și-a depus la Biroul Electoral Central dosarul de candidat independent la alegerile prezidențiale, la 23 septembrie 2014.

bad83ec0-9b6a-4135-af75-7824aff4241c

Foto: (c) Sorin LUPȘA

Gheorghe Funar s-a născut la 29 septembrie 1949, la Sânnicolau Mare, județul Timiș.

A absolvit Facultatea Facultatea de Știinte Economice din Cluj-Napoca, secția Contabilitate, în 1973. În 2001, a obținut titlul de doctor în științe economice cu lucrarea ''Managementul și contabilitatea — suporți ai unei administrații publice locale performante''.

Între 1973 și 1977, a lucrat ca economist la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj-Napoca. Din 1977, a fost asistent universitar la Institutul Agronomic ''Dr. Petru Groza'', Cluj-Napoca. Între 1990-1992, a fost prodecan al Facultății de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Până în 2004, a fost lector universitar dr. la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca.

În martie 1990, a participat la fondarea Partidului Unității Naționale Române din Transilvania. Între 1992 și 1997 a fost președintele al Partidului Unității Naționale Române (PUNR).

În 1992, a candidat la alegerile prezidențiale din partea PUNR și s-a clasat pe locul al treilea, cu 10,3% din voturi. În 1996, a candidat din nou și a obținut 4,7% din voturi.

Între 1992 și 2004, a fost primar al municipiului Cluj-Napoca. A mai candidat la Primăria Clujului, în 2004, respectiv în 2008, dar a pierdut în fața lui Emil Boc.

În 1998, a devenit secretar general al Partidului România Mare. A fost ales senator PRM de Cluj, în legislatura 2004-2008. A fost membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital, Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului din Senat, unde a deținut și rolul de președinte.

În perioada februarie — septembrie 2006, a fost secretar în Biroul Permanent al Senatului, iar în intervalul februarie — septembrie 2007, a fost chestor.

Din 2006, a deținut funcția de președinte al Filialei Cluj a PRM. La 27 iulie 2013, în cadrul Congresului Extraordinar al PRM, desfășurat la Alba Iulia, a fost ales președinte al PRM, calitate care i-a fost contestată în justiție. La 3 august 2014, printr-un comunicat al formațiunii PRM — aripa Funar, a fost anunțată decizia lui Gheorghe Funar de a candida ca independent în alegerile prezindențiale, deoarece justiția nu s-a pronunțat în legătură cu modificările la Statutul PRM și noua conducere a partidului.

Gheorghe Funar se numără printre membrii fondatori ai Uniunii Vatra Românească, filiala Cluj, și ai ''Asociației Primarilor din Marile Orașe''.

Între lucrările publicate ca autor sau coautor, se regăsesc îndrumătoare pentru lucrări practice și cursuri în domeniul Contabilității agricole (''Bazele contabilității'', Editura Argonau, Cluj-Napoca, 1998).

AGERPRES/ (Documentare — Horia Plugaru, Roxana Mihordescu, editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe