DOCUMENTAR: Congresele PSD (1990-2015)

 •  Documentare
1858 afişări

Structurile naționale de conducere ale partidului s-au reunit din 1990 și până astăzi sub forma Conferințelor Naționale, a Convențiilor Naționale sau a Congreselor. La 18 octombrie 2015, are loc Congresul PSD în cadrul căruia vor fi validate alegerile desfășurate la 11 octombrie, în urma cărora Liviu Dragnea a fost ales președinte al partidului.

99bad82b-870b-4e4a-ad7e-76fcde11b921

Congresul PSD din 19-20 aprilie 2013

Partidul Social Democrat (PSD), sub denumirea actuală, s-a constituit, la data de 16 iunie 2001, prin fuziunea Partidului Democrației Sociale din România (PDSR) cu Partidul Social Democrat Român (PSDR). PSD este continuatorul PDSR-ului, acesta din urmă fiind la rândul său urmașul Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN). Denumirea de Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) a fost adoptată la Conferința din 9-10 iulie 1993. Partidul s-a constituit în cadrul Convenției Naționale din 28-29 iunie 1992, sub denumirea de FDSN și a rezultat prin desprinderea de Frontul Salvării Naționale, în martie 1992, a unei aripi majoritare.

Ion Iliescu, la înscrierea ca partid politic al FSN, 6 februarie 1990

La prima Conferință Națională a FSN, din 7-8 aprilie 1990, Ion Iliescu a fost ales președinte al partidului, fiind desemnat în același timp candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale din 20 mai 1990. În cadrul aceleiași Conferințe, s-a fixat strategia electorală și au fost elaborate documentele programatice ale partidului.

Prima Conferință Națională a FSN, din 7-8 aprilie 1990

Forul de conducere al FSN s-a reunit pentru a doua oară sub această denumire, în zilele de 16 și 17 martie 1991, sub forma Convenției. În cadrul Convenției, Petre Roman l-a înlocuit pe Ion Iliescu în fruntea partidului, și au fost adoptate Statutul și moțiunea "Un viitor pentru România", devenit programul partidului.

Convenția Națională a FSN, din 16-17 martie 1991

Convenția din 27-29 martie 1992 a marcat desprinderea din FSN a unei grupări majoritare susținătoare a președintelui Ion Iliescu, care a dat naștere unui nou partid: Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN).

Petre Roman, la tribuna Convenției Naționale a FSN, din 27-29 martie 1992

FDSN, partidul desprins din FSN, s-a reunit în Conferința Națională, la 27-28 iunie 1992, fiind adoptate statutul și programul noului partid. De asemenea, Ion Iliescu a fost desemnat candidatul FDSN la alegerile prezidențiale din 1992 iar Oliviu Gherman a fost ales președinte al partidului.

Conferința pe țară a FDSN, 27-28 iunie 1992

Conferința Națională a FDSN din 9-10 iulie 1993 a hotărât schimbarea numelui în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) și fuziunea prin absorbție cu Partidul Republican (PR), Partidul Cooperatist (PC) și Partidul Socialist Democratic din România (PSDR). Președintele al partidului a fost reales Oliviu Gherman iar președinte executiv, Adrian Năstase.

Conferința Națională în care FDSN și-a schimbat denumirea în PDSR; din 9-10 iulie 1993

Conferința Națională a PDSR din 24-25 noiembrie 1995 l-a reales pe Oliviu Gherman în funcția de președinte și pe Adrian Năstase în cea de președinte executiv. Tot în cadrul Conferinței Naționale din noiembrie 1995, a fost adoptată și platforma-program a PDSR.

Conferința Națională a PDSR din 26-27 iulie 1996 a avut ca scop analiza eșecului partidului la alegerile locale din iunie 1996, pregătirea alegerilor generale, desemnarea candidatului PDSR la funcția de președinte, dar și unele modificări ale statului PDSR.

Conferința Națională a PDSR, din 26-27 iulie 1996

În cadrul Conferinței Naționale Extraordinare din 17 ianuarie 1997, a fost adoptat un nou program, iar Ion Iliescu a reluat funcția de președinte al partidului. În funcția de prim-vicepreședinte a fost ales Adrian Năstase. De asemenea, au fost analizate cauzele eșecului la alegerile parlamentare din noiembrie 1996, când PDSR a obținut numai 21,52% din voturile valabil exprimate la Camera Deputaților și 23,08% la Senat (91 deputați și 41 senatori), rezultat care l-au clasat pe locul II, după CDR.

La Conferința Națională a PDSR, din 20-21 iunie 1997, s-a adoptat un nou program, s-a modificat Statutul și s-a reales conducerea: Ion Iliescu, președinte, Adrian Năstase, prim-vicepreședinte.

Strategia electorală pentru anul 2000 a fost stabilită cu prilejul Conferinței Naționale a PDSR din 9 octombrie 1999, când a fost lansat și documentul "Raport politic pentru scoaterea României din criză". În cadrul Conferinței, Ion Iliescu a fost reales în funcția de președinte al partidului iar Adrian Năstase în funcția de prim-vicepreședinte. De asemenea, a fost adoptat Statutul partidului, care stabilea ca structuri centrale de conducere Conferința Națională, Consiliul Național, Președintele partidului, Comitetul Director, Biroul Executiv Central și Secretariatul.

La 19 ianuarie 2001, la Conferința Națională Extraordinară, Adrian Năstase a devenit președinte al PDSR. În cadrul Conferinței Naționale din 16 iunie 2001, s-a consfințit și fuziunea prin absorbție a PSDR de către PDSR, sub denumirea de Partidul Social Democrat (PSD), iar Adrian Năstase a devenit președintele PSD.

Adrian Năstase, la Conferința Națională Extraordinară a PDSR, din 19 ianuarie 2001

Congresul extraordinar al PSD, desfășurat sub deviza "Idei noi, forțe proaspete!", la 27 august 2004, a oficializat candidatura premierului Adrian Năstase la alegerile prezidențiale din toamna aceluiași an.

Congresul extraordinar al PSD, 27 august 2004

În vederea alegerilor generale și prezidențiale, la 9 septembrie 2004, la Sala Palatului din Capitală, s-au desfășurat lucrările Congresului de constituire a alianței electorale PSD+PUR (social-liberal), sub denumirea de Uniunea Națională PSD+PUR.

A urmat Congresul PSD din 21 aprilie 2005, când Mircea Geoană, a fost ales președinte al partidului, în dauna contra-candidaților Ion Iliescu și Șerban Nicolae. În cadrul aceluiași Congres, s-a modificat și statutul partidului, hotărându-se înființarea unui Consiliu Național și a unui Comitet Executiv Național.

Următorul Congres al PSD s-a desfășurat la 10 decembrie 2006, Mircea Geoană fiind reales la conducerea partidului. Contracandidatul lui Geoană a fost Sorin Oprescu.

La 27 septembrie 2008, s-au desfășurat lucrările Congresului extraordinar reunit al Alianței PSD+PC, consacrat lansării candidaților celor două formațiuni politice pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Cu acel prilej, a fost desemnat candidatul alianței pentru funcția de prim-ministru (în cazul în care cele două partide vor fi format Guvernul după alegerile din 30 noiembrie), s-a aprobat lista de candidați pentru viitoarele alegeri și s-a prezentat programul de guvernare pentru perioada 2008-2012.

La Congresul extraordinar al PSD+PC, din 2 octombrie 2009, Mircea Geoană a fost desemnat candidat al Alianței la alegerile prezidențiale din 22 noiembrie. De asemenea, Liviu Dragnea a fost desemnat în funcția de secretar general al partidului.

În zilele de 20 și 21 februarie 2010 s-au desfășurat lucrările Congresului extraordinar al PSD, în cadrul căruia au candidat pentru funcția de președinte Mircea Geoană și Victor Ponta. A fost ales președinte Victor Ponta. Tot la 20 februarie 2010, Congresul a votat, în unanimitate, modificarea articolului 56 din Statutul PSD, care vizează modalitatea de alegere a celor 15 vicepreședinți social-democrați individual, de către delegați. Liviu Dragnea a fost reales în funcția de secretar general.

Victor Ponta și Mircea Geoană, la Congresul PSD din 20-21 februarie 2010, așteptând rezultatul votului pentru conducerea partidului

În cadrul Congresului extraordinar al PSD, din 16 octombrie 2010, s-a adoptat programul de guvernare al PSD și s-au adus importante modificări la Statutul partidului.

Congresul extraordinar al PSD, din 7 aprilie 2012, de la Romexpo, desfășurat în prezența a peste 2.500 de participanți, a avut ca scop adoptarea unor rezoluții privind participarea la alegerile locale și parlamentare din 2012, în cadrul Uniunii Social Liberale (USL).

Tot la 7 aprilie 2012, a avut loc, la Romexpo, și primul miting comun al USL, în cadrul căruia cele trei formațiuni ale alianței (PSD, PNL și PC) au stabilit principalele direcții politice, în vederea alegerilor locale și parlamentare din 2012. Mitingul comun al USL a fost precedat de congresele extraordinare ale fiecăruia dintre cele trei partide ale USL: PSD, PNL și PC.

În cadrul Congresului extraordinar al PSD din 19-20 aprilie 2013, desfășurat la Sala Palatului, sub genericul "120 de ani de social-democrație în România", Victor Ponta a fost reconfirmat în funcția de președinte al partidului, iar Liviu Dragnea a fost ales în funcția nou înființată, de președinte executiv. Tot în cadrul acestui Congres, Statutul PSD s-a modificat în sensul instituirii funcției de președinte executiv și a creșterii numărului de vicepreședinți, la 21: 8 aleși la nivel național, 8 aleși la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare și 5 aleși din rândul Organizației de femei a PSD.

Congresul extraordinar al PSD din 19-20 aprilie 2013

Cel mai recent congres al partidului a avut loc, la 12 septembrie 2014, la Alba Iulia, unde social-democrații au validat candidatura președintelui PSD, Victor Ponta, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Congresul s-a desfășurat, în premieră pentru PSD, în sistem de videoconferință.

AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril, redactori foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe