DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actriței Elvira Godeanu

 •  Documentare
867 afişări

Celebra actriță de teatru și film Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la București. Copilăria și adolescența și le petrece în Târgu-Jiu, iar în 1921 revine la București și se înscrie la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, secția artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.

6fc5c609-2fab-4b27-96cf-0426042768c8

Actrița Elvira Godeanu (27 iun. 1952)
Foto: Arhiva AGERPRES

A debutat imediat după terminarea studiilor, la numai 21 de ani, la Compania Tantzi Cutava-Mișu Fotino, într-o reluare — ''Fracul'' (de Gabor Dregely). Afirmarea a venit cu cel de-al doilea spectacol din stagiunea 1926-1927, la 5 martie 1927, când Mișu Fotino a pus în scenă ''Măiastra fără inimă'', adaptarea lui Vasile Voiculescu după ''Prințesa Turandot'', de Carlo Gozzi.

Elvira Godeanu a fost mai întâi angajată a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra și apoi, din 1929, a Teatrului Național din București, unde avea să interpreteze roluri memorabile.

După debutul pe scena Teatrului Național din București, unde a fost angajată de Liviu Rebreanu, directorul teatrului, au urmat creații scenice variate, roluri de dramă și comedie din repertoriul național și universal: ''Care din ele'', comedia lui Anton Bibescu; ''Femeia și paiața'', de Pierre Frondaie, dramatizarea aparținând lui Pierre Louis; ''Ispășirea Florentinei'', de Al. Kirițescu, ''Elisabeta. Regina Angliei'', de Ferdinand Bruckner, în ambele jucând alături de Maria Filotti; tragicomedia ''Troilus și Cressida'', de Shakespeare; ''...Escu'', de T. Mușatescu (premiera la 11 decembrie 1932), ''Dama cu camelii'' ș.a. A fost și Zița din ''O noapte furtunoasă'', de I.L. Caragiale, Lotte din dramatizarea după ''Suferințele tânărului Werther'', de Goethe etc.

Actrița Elvira Godeanu (15 iun. 1952)
Foto: Arhiva AGERPRES

A jucat, de asemenea, în ''Moartea unui artist'' de Horia Lovinescu, ''Vizita bătrânei doamne'' de Friedrich Dürrenmatt, ''Apus de soare'', de Barbu Ștefănescu-Delavrancea, ''O scrisoare pierdută'', de I.L. Caragiale. A colaborat și la spectacolele Companiei Bulandra (''Un cuib de viespi'' sau ''Gaițele'', de Al. Kirițescu, 1930). Dintre marii actori alături de care a jucat pe scenă îi amintim pe Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Calboreanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Maria Filotti, Aura Buzescu, Cella Dima, Marioara Voiculescu, Sonia Cluceru, Silvia Dumitrescu-Timică ș.a.

Elvira Godeanu a jucat totodată în filmele ''Maiorul Mura'' (1928, regia Ion Timus), ''Povara'' (1928, regia Jean Mihail) și ''Ciuleandra'' (1930, regia Liviu Ciulei). A interpretat-o pe Zoe Trahanache în filmul "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale (1953, regia Victor Iliu și Sică Alexandrescu).

A fost căsătorită cu Emil Prager, renumit inginer constructor din perioada interbelică.

Elvira Godeanu a murit la 3 septembrie 1991 și a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din București. În 2015 a fost reînhumată în Cimitirul Catolic din Târgu Jiu.

În memoria sa, în anul 1993 s-a înființat la Târgu-Jiu Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", iar în 2002 — Fundația "Elvira Godeanu". De asemenea, la Târgu Jiu se desfășoară anual Festivalul Național de Teatru ''Zilele Elvira Godeanu'', ajuns în 2016 la cea de-a XV-a ediție.

La 25 mai 2013, pe Aleea Celebrităților din municipiul Târgu-Jiu au fost dezvelite trei stele, închinate Elvirei Godeanu, respectiv lui Tudor Arghezi și lui Sergiu Nicolaescu.

AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Andreea Onogea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe