REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supa Sci și Supa Pisto

 •  Documentare
594 afişări

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite "tratate" de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

4f9eb8ca-93d1-4673-9cae-c3643594b773

Săptămâna aceasta, vă propunem supele "Sci (rusească)" și "Pisto (italiană)", ambele rețete fiind publicate în "Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări" (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Sci (rusească)
Supa cea mai populară în Rusia.
Proporțiile pentru 10 persoane: 1 varză, 2 cepe mari, 2 praji, 1 kilo piept de berbec, 2 linguri de făină, smântână acră și zeamă de carne. Tae varza în felii și rumenește-o în unt, umple cu 3 litri zeamă de carne, pune sare și piper. Adaogă pieptul de berbec tăiat în bucăți mari. Să fiarbă regulat 1 oră și jumătate. Rumenește în unt ceapa și prazul, presară-le cu făină și toarnă-le deasupra 20 gr. smântână acră. Această legătură adaog-o supei trei sferturi de oră înainte de a servi. Termină adăogând câteva linguri de smântână și o lingură de pătrunjel tocat și opărit.

Pisto (italiană)
Curăță și tae în bucăți mari: 2 carote, 2 napi, 2 praji, 1 ceapă, 4 dovlecei cu floare, 4 cartofi, o inimă de varză, 2 pătlăgele roșii. Rumenește în unt ceapa și prazul și adaogă cartofii, napii, dovleceii, varza și roșiile. Umple cu 3 litri apă sau zeamă de carne foarte ușoară și adaogă 200 gr. slănină slabă piept și 200 gr. de șuncă, totul bine opărit și tăiat bucățele. Pune oala la foc. Un sfert de ceas înainte de a servi pune să fiarbă în supă 150 până la 200 gr. de fidea. Pentru legătură pisezi împreună 2 sau 3 foi de basilic, 50 gr. slănină grasă și 4 căței de usturoi. Adaogă 150 gr. de parmezan ras. Lucrezi acest amestec în piuliță și-l adaogi supei în ultimul moment.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe