Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

 •  Documentare
230 afişări

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc la Consiliul European, în capitala Belgiei, la 14 decembrie 2017, timp de două zile, agenda reuniunii incluzând teme precum apărarea, migrația, afacerile externe, chestiunile sociale, educația și cultura, conform https://www.consilium.europa.eu.

75df63fb-a24c-450a-8b8b-cdbb7968fa88

Este de așteptat ca liderii UE să lanseze cu acest prilej Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) în domeniul apărării europene. La 13 noiembrie 2017, 23 de state membre și-au exprimat interesul de a se alătura acestui format, potrivit www.consilium.europa.eu.
Tot cu acest prilej, va fi analizat nivelul cooperării UE-NATO și stadiul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, în acest caz fiind posibilă adoptarea normelor curente pentru cea de-a doua fază a negocierilor.

Delegația României la summit va fi condusă de președintele Klaus Iohannis.

***

Precedenta reuniune la nivel de șefi de stat și de guvern ai UE a avut loc la 19-20 octombrie 2017, la Bruxelles, prilej cu care au fost abordate subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean. A fost abordată și tema referitoare la viitorul UE, context în care a fost discutată Agenda Liderilor, document propus de președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019. De asemenea, a avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate cu unanimitate sau cu majoritate calificată.

AGERPRES/(Documentare — Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe