SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 decembrie

 •  Documentare
355 afişări

de02708c-319b-4d38-ad62-f704e97ef652

Ortodoxe
Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

Greco-catolice
Sf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu și Arian; Sf. Ioan al Crucii

Romano-catolice
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv.

Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 14 decembrie.

Acești sfinți erau originari din Bitinia, provincie romană aflată în partea de nord-vest a Asiei Mici, și au trăit pe vremea împăratului roman Deciu (249-251).

Sfântul Tirs a mărturisit credința în Hristos în fața guvernatorului Nicomidiei, deși nu era încă botezat, fiind doar catehumen, adică unul dintre cei care erau pregătiți pentru botez prin învățarea adevărurilor de credință.

Ajuns în fața demnitarului, care era un înverșunat prigonitor al creștinilor, l-a întrebat dacă i se poate adresa liber sau trebuie să se supună poruncilor sale, fără a scoate vreo vorbă.

Guvernatorul i-a răspuns liniștit că este voie, cu atât mai mult dacă voiește să vorbească spre folosul obștii. Sfântul Tirs i-a spus atunci că ce poate omul să vorbească cu mai mult folos decât despre ce folosește sufletului. Căci prigonitorul de creștini a fost văzut aducând multora necazuri, durere și pagubă de mântuire, atrăgându-i într-un mod ticălos spre rătăcirea păgână.

Cu îndrăzneală vorbind, Sfântul Tirs l-a întrebat pentru care motiv, lăsând pe Ziditorul cerului și al pământului și a tot neamul omenesc, luptă pentru închinarea la idoli, toată grija demnitarului fiind ca să-i oblige pe oameni să se închine acestora.

În urma celor spuse, Sfântul Tirs a fost acuzat că este bolnav de creștinătate și a fost chemat să se supună poruncii împărătești și să jertfească zeilor, iar de nu, la cuvintele sale cele nepotrivite, va afla răspuns prin chinurile care îl așteaptă.

A fost închis și supus la torturi. Sfântul Tirs, pentru că a fost tămăduit în chip minunat după atâtea chinuri neînchipuite, l-a adus la credința creștină pe un slujitor al unui templu roman, cu numele Calinic, om înțelept și de neam, care era cinstit ca un zeu de către elini.

Acesta, văzând minunile făcute prin Sfântul Mucenic Tirs, a început să cunoască neputința zeilor săi și primind în inimă căldura dreptei credințe, spunea în sine: "Dumnezeule cel mărturisit de Tirs, care faci minuni preaslăvite și minunate, Tu și pe mine mă primește ca pe un ostaș de curând ales și mă întărește și pe mine împotriva celor ce vrăjmășesc adevărul Tău" (Viețile Sfinților).

Au fost uciși amândoi, Sfântul Calinic fiind decapitat, iar Sfântul Tirs a fost condamnat să fie tăiat cu un ferăstrău, dar înainte ca această din urmă tortură să fie aplicată și-a dat sufletul său în pace, nevătămat.

Tot astăzi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Filimon și Apolonie din Tebaida Egiptului (sursa: vol. "Viețile Sfinților").

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe