DNA:18 persoane, printre care și directori de bănci, trimise în judecată pentru obținerea nelegală a 100 de credite

 •  Justiţie
151 afişări

Procurorii anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a 18 inculpați în legătură cu obținerea, nelegală, unui număr de aproape 100 de credite de la două unități bancare, având drept consecință un prejudiciu de peste 2 milioane euro.

03ab9655-594c-4cff-95a0-97bb11f76608

(Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA)

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, printre inculpați se află Ioana Moroșan, director Sucursala BCR Năsăud, Maria Terchilă, directorul Agenției BCR Rodna, Vasile Moldovan, director al Sucursalei Bistrița a UniCredit Țiriac Bank, mai mulți consilieri clienți retail BCR Rodna și ofițeri de credite la Sucursala Bistrița a UniCredit Țiriac Bank, acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, precum și administratori și directori de firme.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că în perioada iunie 2005-februarie 2008 inculpatul Emil Nistor, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajați la cele 5 societăți comerciale administrate în drept și/sau în fapt de către acesta, a obținut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un număr de 98 credite de la două bănci comerciale, profitând de relațiile pe care le-a construit în timp și datorită raporturilor pe care societățile comerciale administrate de acesta le-au avut cu unitățile bancare.

În scopul obținerii creditelor, inculpatul Nistor Emil a apelat la directorii acestor unități bancare, respectiv la inculpații Moldovan, Moroșan, Terchilă, pe care i-a instigat să acorde, cu încălcarea cu știință a normelor de creditare, credite mai multor persoane fizice, însă în interesul acestuia.

În procedura de acordare a creditelor au fost implicați și consilieri clienți retail și ofițeri de credite (manageri relații cu clienții persoane fizice), care, cu știință, au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare în vigoare la acea dată.

"Atât directorii unităților bancare, cât și ofițerii de credit/consilierii clienți retail au cunoscut că veniturile salariale consemnate în adeverințele de salariu/venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale", susțin procurorii.

DNA precizează că, începând cu iulie 2007, inculpatul Nistor a inițiat constituirea unui grup infracțional organizat la care au aderat fiul acestuia și angajați ai societăților comerciale administrate de acesta.

"Scopul constituirii grupului infracțional organizat a fost acela de a obține cu documente false, prin intermediul angajaților societăților comerciale administrate de inculpatul Nistor, credite de la sucursala unei bănci. Banii obținuți de persoanele care au contractat creditele au fost utilizați de către inculpatul Nistor și membri grupului infracțional pentru diverse operațiuni în cadrul societăților comerciale în cauză sau în interes personal. Inculpații Emil Nistor și Dan Doruț Hădărău sau doar cel de-al doilea au sprijinit și alți inculpați în vederea obținerii de credite, de la unitățile bancare, în interesul lor personal și nu al grupului infracțional, punându-le la dispoziție adeverințe de salariu, copii de pe carnetele de muncă/contractele individuale de muncă/acte adiționale la contractele individuale de muncă neconforme realității", mai menționează surse citată.

Valoarea totală a prejudiciului produs unităților bancare de inculpatul Emil Nistor și grupul infracțional, funcționarii bancari și persoanele care au contractat credite, a fost stabilită la suma de aproximativ 2,2 milioane euro.

În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin unora dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistrița Năsăud.AGERPRES/(AS, autor : Mădălina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe