CCR: Parlamentul poate constitui comisii speciale comune

 •  Justiţie
173 afişări

Curtea Constituțională a României arată în motivarea deciziei de respingere a sesizărilor privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile Justiției că Parlamentul poate constitui astfel de comisii atât în privința legilor care se adoptă în ședință comună, cât și în privința celor care se adoptă în ședință separată.

e8af99d0-bfab-46fb-8238-c1dfdb10273d

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, miercuri, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere sesizările de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României numărul 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilizării legislative în domeniul justiției, sesizări formulate de Grupul Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Senatul României și, respectiv, de un număr de 64 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților.

În urma deliberărilor, arată sursa citată, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului numărul 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției este constituțională în raport cu criticile formulate.

"În motivarea soluției, Curtea a reținut că, comisiile speciale comune, în calitate de organe de lucru ale Parlamentului, sunt reglementate, în mod expres, prin articolul 64 alineatul 4 din Constituție, constituirea acestora nefiind limitată la domenii de activitate cu privire la care Parlamentul decide în ședință comună. În consecință, din rațiuni ce țin de eficiența, unitatea și coerența demersului parlamentar în sensul elaborării unor propuneri legislative complexe, Parlamentul poate constitui asemenea comisii atât în privința legilor care se adoptă în ședință comună, cât și în privința celor care se adoptă în ședință separată", se precizează în comunicat.

CCR mai arată că propunerile legislative astfel elaborate vor urma, în mod necesar, procedura de dezbatere și adoptare în ședință comună sau separată, cu luarea în considerare a prevederilor articolelor 65, 74 și 75 din Constituție. Prin urmare, propunerile legislative, care fac obiectul Comisiei speciale comune, se adoptă în ședințe separate, cu respectarea competențelor Camerei de reflecție și a celei decizionale.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președinților celor două Camere ale Parlamentului.

AGERPRES/(AS — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe