Dincolo de boli, sunt cuvintele

 •  Opinia specialiștilor

Poate părea un trend, datorită vastei bibliografii apărute pe tema cauzelor spirituale ale bolilor, dar eu aş spune că este mai curând o nouă etapă în cunoaşterea fiinţelor umane.

Terapeuţi alternativi, desconsideraţi de medicina alopată, susţin clar că fiecare afecţiune fizică îşi are rădăcinile în străfundurile spirituale ale noastre. Însă între nivelul fizic, tratat de medicină şi nivelul profund spiritual, manifestarea unei boli sau afecţiuni mai are de trecut un hop: cel al vieţii noastre psihice.

De regulă, afecţiunile care îşi au sursa în tiparul karmic după care am fost croiţi, sunt boli grele, cu însemnătate pentru evoluţia noastră spirituală. Însă arareori poţi considera că o durere de genunchi sau apariţia unor coşuri ori o banală viroză merg atât de departe încât să vină din dezvoltarea noastră spirituală.

Fără a desconsidera meritele medicinei, fie ea alopată sau alterantivă, ar trebuie să privim şi în interiorul nostru pentru a nu băga doar mizeria sub covor, ci a o aspira şi lăsa pardoseala ca proaspăt scoasă dintr-o reclamă la un produs de curăţenie performant. Tratamentele medicamentoase sau orice fel de tratament care vine din exterior către interior pot rezolva cu brio simptomele aparente, ne pot pune pe picioare şi la sfârşitul unei perioade de convalescenţă să ne bucurăm că am mai depăşit o etapă neplăcută şi să privim cu încredere spre viitor. Nu aş vrea să fiu pesimistă, însă şansele ca unui nou disconfort, manifestat poate la fel sau într-un mod diferit, dar cu aceleaşi consecinţe, să reapară în curând pentru că esenţa neplăcerii nu a dispărut de fapt niciodată. Iar corpul nostru are un fel foarte parşiv de a-şi cere drepturile.

Despre corelările dintre simptom şi sursă nu o să insist, pentru că există o literatură de specialitate suficient de bogată, acesta fiind doar un articol de punere în temă cu privire la posibilitatea de a-ţi observa viaţa şi dintr-o altă perspectivă. Nu trebuie să fii un compendiu de medicină ambulant pentru a stabili motivul pentru care inconştientul tău a ales o anumită manifestare corporală a nemulţumirilor interioare. Este suficient însă să faci câteva corelaţii bazate pe bunul simţ. Iar tradiţia orală a fiecărei limbi este un exemplu în acest sens.

Prima întrebare pe care ar trebui să ţi-o pui este legată de ce anume te împiedică să faci dacă afecţiunea s-ar agrava. Al doilea pas este să cauţi un înţeles simbolic. Şi nu în ultimul rând, ar trebui să ţii minte că modalitatea noastră de manifestare inconştientă este cu mult diferită de cea conştientă şi că reacţia „Dar la mine nu se pune problema de aşa ceva!” s-ar putea să fie doar supraevaluată.

Te-a lovit gripa exact când ai mai mult de lucru la birou? Corpul tău are nevoie de o pauză. Te dor genunchii? Poate că ar trebui să te gândeşti în faţa cui nu vrei să îngenunchezi. O indigestie te-a răpus pentru vreo două zile? Caută să vezi ce decizii ai luat sau ce se întâmplă în jurul tău şi nu poţi digera/ înghiţi (a se vedea expresia populară) acest lucru. O afecţiune ginecologică îţi limitează viaţa sexuală? Gândeşte-te de ce simţi nevoia unei motivaţii (de altfel foarte vizibile) de frânare a relaţiei de cuplu sau separare de partener(ă). O tuse enervantă nu-ţi mai dă pace? Poate că ar trebui să spui ce ai de spus şi care îţi stă de ceva vreme pe suflet.

Şi lista aceasta poate continua mult şi bine, sunt doar câteva exemple de modul în care psihicul nostru are controlul asupra corpului şi oferă o modalitate subtilă şi totuşi extrem de marcantă de a transmite ce îl deranjează. Mii de ani de trăit în comunitate ne-au învăţat să respectăm reguli sociale, care au camuflat bine de tot nevoile noastre intime. Însă camuflarea nu e totuna cu anihilarea, iar ele vor continua să iasă la suprafaţă prin diversele canale pe care le au la dispoziţie. Secretul este să fim receptivi la propriile nevoi pentru a putea duce o viaţă cât mai sănătoasă. Şi să tratăm şi simptomul, în primul rând, însă să nu neglijăm sursa lui. 

Andra Iliaş - psihoterapeut

Comentează


Articole recomandate