Cu slăbitul la psiholog

 •  Opinia specialiștilor

Hipnoza face minuni pentru slăbit şi lăsatul de fumat. Cu acest gen de sloganuri se laudă diverse organizaţii care te îndrumă să achiziţionezi programe prestabilite în 1, 2, 10 paşi pentru a renunţa la ţigări sau a deveni peste noapte Kate Moss.

Am o veste bună şi una proastă. Cu care să încep? Hai cu cea proastă... Niciun program de acest gen nu are sorţi de izbândă 100%. Vestea bună, însă, este că programele hipnoterapeutice au rezultate considerabile, poate chiar spectaculoase, atunci când sunt aplicate personalizat şi când, mai ales în cazul slăbitului, abordarea este multinivelară. Aşa că mă voi referi în cele ce urmează la acest tip de abordare în contextul pierderii în kilograme.

După cum am spus şi într-un articol precedent, în spatele oricărei afecţiuni fizice se află o problemă de ordin psiho-emoţional, iar îngrăşarea nu face notă discordantă, chiar dacă putem da vina pe probleme de tiroidă sau alte dereglări hormonale. Toate acestea nu fac decât să creeze mediul implementării nevoii emoţionale pe care persoana o resimte.

Îngrăşarea este cea mai simplă modalitate de acumulare atunci când nu putem acumula alte „lucruri” pe care ni le dorim, iar din această categorie pot enumera afecţiunea, banii, informaţia, vizibilitatea, etc. Grăsimea pe care o depunem în jurul nostru este vizibilă, mult mai uşor de contorizat decât informaţia acumulată, de exemplu, este moale şi pufoasă şi ne ajută să nu ne doară aşa tare atunci când picăm sau primim lovituri, ţine de cald atunci când nu are cine să ne ţină în braţe şi să ne aline suferinţa şi ne dă volum atunci când vrem să fim vizibili, devenim mai mari, deci mult mai uşor de observat. Evident, toate acestea sunt cu sens metaforic, dar mintea noastră inconştientă lucrează cu metafore, iar intervenţiile hipnotice sunt şi ele, la rândul lor, construite din metafore. Iată, deci, câte funcţii benefice pentru noi are acest mare chin care din punct de vedere conştient nu face decât să ne amărască viaţa. şi atunci, vine întrebarea firească: de ce ar vrea corpul nostru totuşi să scape de ceva atât de drag? Pentru că în esenţă beneficiile nu sunt decât superficiale.

Iar acestea pot fi înlocuite, nu cu uşurinţă, însă, de beneficii reale, obţinute din sursele alternative. Dar drumul este lung şi anevoios pentru că este vorba de mecanisme elaborate în ani întregi, bine consolidate de cimentul timpului şi care fac parte integrantă din felul nostru de a ne desfăşura. Şi cum cu greu renunţăm la ceva sau cineva drag, cu care ne-am obişnuit, chiar dacă din când în când respectiva persoană ne înfurie, la fel de greu renunţăm şi la modul de funcţionare împământenit.  Acestea fiind spuse, sper să vă fie un pic mai clar de ce atunci când vorbim de o terapie pentru pierderea în greutate nu ne putem referi strict la masa corporală sau blocarea dependenţei de dulciuri şi de ce scenariile predefinite, înregistrate în paşi vandabili în pachete cu promisiuni pompoase nu pot funcţiona. Terapia clientului cu probleme de greutate abordează întreaga sferă psiho-emoţională a acestuia şi este ajutată de implicarea colaterală în programele nutriţionale şi sportive pe care acesta trebuie să le urmeze. Este adevărat că emoţiile au conturat substituirea nevoilor cu hrană şi psihoterapeutul, fie el de formare hipnoterapeutică, fie orice altă formare, va lucra în sfera sa de influenţă, însă mâncarea şi poate sedentarismul au fost cele care au dus efectiv la adăugarea kilogramelor, aşa că nevoia schimbării nutriţionale este absolut necesară. De asemenea, implicarea într-un regim de viaţă sănătos, ajută şi în sens invers chimia creierului care poate astfel să rezolve mai uşor problemele emoţionale. Aşa că, atunci când vorbim de intrarea într-un proces de slăbire, ar trebui să ţinem cont de un complex de factori care să conlucreze şi de ajutorul unei echipe de specialişti, pe care să-i consulţi. Un psihoterapeut, oricât de bine informat ar fi, nu are competenţele unui nutriţionist sau ale unui antrenor, aşa cum nici un nutriţionist nu are disponibilitatea emoţională şi profesională de a juca rolul de psihoterapeut decât până la un punct. ştiu că pare a fi un demers complicat, care implică multe resurse, atât financiare, cât şi de timp şi dispoziţie, dar nici problema pe care vrei să o rezolvi nu este una simplă. La fel cum pentru o operaţie de apendicită este suficient un singur chirurg internist, iar în cazul unei operaţii de transplant de faţă, va fi nevoie de un neurochirug, un chirurg oftalmolog poate, şi cu siguranţă unu chirurg plastician. Aşadar, înainte de a comanda un program de slăbit în trei paşi, vă invit să priviţi puţin în interiorul vostru pentru a vedea care au fost sutele de paşi pe care i-aţi făcut înainte.

Andra Iliaş - psihoterapeut

Comentează


Articole recomandate