Când în grup e mai bine decât în pereche

 •  Opinia specialiștilor

Mă grăbesc să spulber dramul de iluzie format după citirea titlului şi să vă spun că articolul de mai jos se referă la terapia de grup şi nu la beneficiile practicilor de tip swinging.

Mi s-a întâmplat adesea ca la sfârşitul primei întâlniri cu un nou client, să fiu întrebată: „Cât de nebun sunt?” sau „Cât de grav este?” ori „Ai mai întâlnit aşa ceva până acum?”. Şi, de regulă, aceste întrebări vin de la persoane care au probleme cât se poate de comune şi care nu au nevoie decât de un pic de suport. Aşa că de fiecare dată le spulber iluzia că sunt unicaţi şi îi asigur că sunt mulţi cei care se confruntă cu probleme similare.

Tocmai din acest motiv, au fost create grupurile de suport, grupurile de dezvoltare personală şi, în general, grupurile de terapie. Pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă că nu sunt singuri, că şi alţii se confruntă cu probleme similare, că pot găsi înţelegere şi compasiune, ba chiar şi soluţii, de la alte persoane care se află în aceeaşi barcă cu ei.

Terapia individuală este foarte benefică şi o recomandă cu încredere, dar cu siguranţă despre aceasta se vorbeşte mult mai mult decât despre terapia de grup, aşa că am decis să vă prezint câteva din beneficiile unei astfel de interacţiuni.

În primul rând, un avantaj major este cel că participanţii dintr-un grup de dezvoltare personală plătesc mai puţin decât pentru o terapie individuală. De asemenea, în cadrul unui astfel de grup de suport se pun în mişcare toate elementele ajutătoare pe care doar un grup le poate oferi. În momentul în care te-ai implicat într-un grup terapeutic, începe să se dezvolte un sentiment de apartenenţă la grupul respectiv, ceea ce creşte siguranţa de sine. Ai grupul tău care ştii că te susţine. Ceea ce ne duce cu gândul la o altă calitate a grupului: faptul că este un mediu sigur, în care poţi să te exprimi liber, să experienţezi trăirile, fără a-ţi fi teamă că eşti judecat. Nu uita, toţi ceilalţi membri sunt la fel ca tine. Şi, apropo de această nuanţă a grupului, ai ocazia să întâlneşti persoane care se află în diferite stadii ale aceleiaşi probleme, astfel încât poţi să înţelegi cu mai mare uşurinţă modul în care aceasta evoluează, poţi observa o gamă mai largă de manifestări, şi chiar dacă nu tu eşti cel care se află la început, perspectivele celor care abia acum se lovesc de propriile tale sentimente din trecut îţi pot oferi o nouă înţelegere a faptului. Toate aceste feedback-uri diferite sunt extrem de benefice în dezvoltarea noastră ca oameni şi în depăşirea problemelor care ne-au adus într-un grup terapeutic. Ele au rol catalizator în schimbarea pe care o dorim.

Grupul, după cum spuneam, un mediu sigur pentru exprimare, este de asemenea şi un bun mijloc pentru crearea interacţiunilor, pentru relaţionare şi este cu atât mai recomandat în cazul persoanelor introvertite, timide, cu teamă de a vorbi în public, fiind un bun exerciţiu în acest sens. Însă, evident că există şi reversul medaliei, deoarece stânjeneala de a te deschide în faţa mai multor străini poate să fie un factor limitator atunci când cineva ia decizia de a porni la drum într-o terapie şi are de ales între varianta individuală şi cea de grup.

Un alt inconvenient al grupurilor de dezvoltare este cel că, fiind nevoie de o interacţiune între toţi membrii grupului, durata unei întâlniri este mai lungă decât în cazul unei terapii individuale. Şi, tot pentru că trebuie să se adreseze tuturor celor prezenţi, atenţia, atât a coordonatorului de grup, cât şi a celor prezenţi, va fi distribuită către toţi participanţii, nefiind tu singurul beneficiar al acţiunii terapeutice. Însă, în aceste condiţii, un nou beneficiu se prefigurează: îţi dezvolţi capacităţile de ascultător activ, care îţi sunt folositoare oricând în viaţa cotidiană.

Am lăsat pentru încheiere un aspect care mi se pare extrem de important atunci când avem de a face cu un grup de orice fel şi mai ales unul terapeutic: inconştientul colectiv. Termen promovat de psihologia jung-iană, inconştientul colectiv se referă la egregor, la acea energie comună tuturor membrilor unui grup, dincolo de mintea noastră conştientă, care facilitează o metacomunicare şi care generează soluţii. Inconştientul colectiv, în spatele definiţiilor abstracte, poate fi înţeles numai atunci când ai parte de manifestarea lui, când eşti parte a sa.
 

Andra Iliaş - psihoterapeut

Comentează


Articole recomandate