Cameră: Modificările la Legea 317/2004 privind CSM - adoptate de plen

 •  Politică
182 afişări

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu 177 voturi "pentru", 78 "împotrivă", iar un deputat nu a votat.

4647b391-32ba-49df-810b-5722a7cce8cb

Deputații au dat undă verde prevederilor referitoare la Inspecția Judiciară, care "este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București".

Conform formei actuale a legii, Inspecția Judiciară funcționează cu un număr maxim de 70 de posturi, însă, potrivit modificărilor aduse la nivelul comisiei speciale pentru legile Justiției, IJ urmează să funcționeze cu "un număr de posturi necesar care să îi asigure îndeplinirea activității în condiții optime".

Totodată, în baza modificărilor aduse art. 67, inspectorul-șef ar urma să fie numit de plenul CSM dintre judecătorii în funcție, inclusiv dintre inspectorii judiciari în funcție, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere respective, urmărindu-se competențele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-și asuma decizii și responsabilități, competențele de comunicare și rezistența la stres.

Conform modificărilor adoptate de comisie, inspectorul-șef va putea fi revocat din funcție de către plenul CSM, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale. Revocarea se va dispune pe baza raportului de audit, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită similar comisiei de concurs, însă fără participarea psihologului. În forma actuală a legii, revocarea se dispune pe baza raportului anual de audit.

O altă modificare adoptată prevede că hotărârea plenului CSM prin care se dispune revocarea din funcție poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Secția de contencios-administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Recursul suspendă executarea hotărârii CSM. Hotărârea prin care se soluționează recursul este definitivă.

A fost adoptat și un amendament în baza căruia Executivul va asigura un sediu corespunzător Consiliului Superior al Magistraturii. Se modifică astfel forma actuală a legii, care prevede că, "în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi, Guvernul va asigura un sediu corespunzător CSM".

Prevederile proiectului vor intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Acest proiect de lege urmează să plece la Senat pentru dezbatere și vot.

AGERPRES/(AS—autori: Dana Piciu, Cătălina Matei, editor: Karina Olteanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe