Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe articole modificările la legea 304/2004 privind organizarea judiciară

 •  Politică
965 afişări

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, pe articole, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

d674b334-2443-4605-bfaf-cf903a31a482

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a adoptat o serie de modificări la acest proiect de lege, cea mai importantă dintre acestea fiind înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General. Secția de investigare va fi condusă de un procuror șef de secție și va funcționa cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și de procurorii și judecătorii militari", au decis parlamentarii.

Un alt amendament admis precizează că procurorii care vor să lucreze la Direcția Națională Anticorupție trebuie să susțină un concurs în fața Secției de Procurori a CSM, iar pentru a fi numiți în cadrul DNA "procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 8 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

Un alt amendament adoptat spune că procurorii numiți în cadrul DNA pot fi revocați prin ordin al procurorului șef al instituției cu avizul conform al Secției de Procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării unor sancțiuni disciplinare.

"Hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării, iar în cazuri temeinic motivate termenul poate fi prelungit", mai spune proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciară.

Ministerul Justiției va face, la doi ani, împreună cu corpul magistraților, un audit asupra sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor completelor de judecată, a decis, miercuri, Camera Deputaților.

Deputații au adoptat în plen un singur amendament, al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu, respins inițial în Comisia specială parlamentară.

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiției și cu implicarea societății civile și a organizațiilor profesionale ale magistraților. Concluziile auditului sunt publice", prevede amendamentul adoptat.

Votul final asupra proiectului de lege urmează să se dea tot miercuri.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe